04 maj 2021

Framtidens maskintjänster och vinterväghållning

Det avtal om maskintjänster och vinterväghållning som Kramfors kommun har med Örnfrakt förlängs den 30 september enligt avtalet ett år. Redan nu påbörjas dock arbetet inför den kommande upphandlingen, som ska vara klar oktober 2022.

– Vis av erfarenheten vill vi vara ute i god tid. Förra gången var processen långdragen och då vi denna gång vill trycka ännu mer på hållbarhet behöver vi även fokusera på att bearbeta upphandlingsunderlaget i den riktningen, säger Rainor Melander (S), ordförande i produktionsnämnden.

Beslut i nämnden
Punkten om att påbörja arbetet med en ny upphandling behandlades av den 21 april av produktionsnämnden. Förutom Kramfors kommun omfattas även Krambo i det kommande avtalet.

De arbeten som utförs med maskinentreprenörer är till exempel grävjobb, lastbilstransporter, snöröjning, sandning, kantklippning av kommunens gatunät, uppsättning av dekorationer över gator och torg, sandsopning och hyvling av grusvägar.

– Förutom hållbarhetsaspekten finns det ett antal punkter som vi måste se över. Det kan handla om hur och när entreprenören blir utkallad för plogning, hur beredskapsersättningen ska se ut och att reglera antalet avtalspartners.

Arbetet pågår
Redan nu finns en arbetsgrupp bestående av tjänstepersoner från Kramfors kommun och Krambo. Till sin hjälp har de även en referensgrupp. Intentionen är att det nya avtalet ska vara klart i god tid innan det nuvarande löper ut.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
rainor.melander@kramfors.se