23 september 2021

Tyck till om kommande matavfallsinsamling och taxa

Vad tycker du som husägare om den kommande matavfallsinsamlingen och din nuvarande renhållningsavgift? Vi vill höra vad DU tycker!

I Kramfors kommun står vi inför förändringar inom området för avfall och återvinning. Främst är det matavfallsinsamlingen från hushåll som planeras att införas under 2024 som kommer vara märkbart för alla boende. I samband med införandet genomförs en medborgardialog för att ta reda på hur de boende i kommunen uppfattar sitt nuläge och vilka tankar och funderingar som finns inför framtiden.

Nu undrar vi - vad tycker du som husägare om vår renhållningsavgift där du betalar för det du slänger? Och hur ställer du dig till den kommande matavfallsinsamlingen i Kramfors kommun?

Din röst är viktig för framtida beslut och vi önskar därför höra vad du tycker!
Ta tre minuter av din tid och hjälp oss att staka ut vägen för framtiden genom att besvara enkäten i länk nedan:

Länk till enkäten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Frågor & Svar

Varför ska vi inte börja samla in matavfall separat förrän 2024?

  • Det har att göra med att vi dels väntar på utbyggnationen av biogasanläggningen utanför Härnösand för en lokal och miljöriktig behandling, samt att vi har en avtalslängd på sopbilar att förhålla oss till vid införande av nytt insamlingssystem i Kramfors.
    Vi inväntar även riktlinjer från Regeringen om hur övriga avfallsslag ska samlas in då vår avsikt är att införa ett återvinningssystem för både förpackningsmaterial och matavfall som är hållbart hur alla perspektiv.

Varför riktar sig enkäten endast till husägare?

  • Eftersom enkäten rör renhållningsavgiften så är det endast husägare som ser detta på sin faktura. För den som inte äger sin egen fastighet så blir avgiften inte lika synlig och därför blir det svårare för den personen att ha en uppfattning om hur det ser ut idag och hur skillnaden mot ett annat upplägg på taxan skulle se ut.

Varför måste jag svara på boendeform om enkäten bara riktar sig till husägare?

  • För att vi ska vara säkra på att svaren vi analyserar kommer från just husägare som berörs av taxan mer direkt.

Vad betyder egentligen obligatorisk och frivillig matavfallsinsamling?

  • Att det är obligatoriskt innebär att alla automatiskt får ett kärl för matavfall och måste betala för det. Om du har en anmäld och godkänd kompost har du tillåtelse att slänga ditt matavfall i kompost istället för i kärlet för matavfall.

  • Att det är frivilligt betyder att du kan välja om du vill ha och också betala för kärlet för insamling av matavfall. Om du slänger matavfall i kärlet avsett för restavfall betyder det att du också betalar för vikten av denna enligt gällande taxa, förutsatt att vikttaxan kvarstår.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Frågor kring nyheten?

Anna Karlström
Samordnare avfall och återvinning
Tel: 0612-803 48
anna.karlstrom@kramfors.se