Tänd brasan och låt kaminluckan stå lite öppen tills elden har tagit sig i de översta vedträna.

06 oktober 2022

Elda rätt – tänd i toppen

I takt med en orolig elmarknad med ökade elpriser, så är det många som installerar eldstäder och ännu fler som kommer att använda sina befintliga i vinter. Du som eldar kan göra en insats för att minska utsläppen av hälsofarliga luftföroreningar genom att elda rätt.

Broschyren Tänd i toppen

Naturvårdsverket har tagit fram broschyren ”Tänd i toppen” som vägledning för alla som eldar i kamin. I broschyren finns information om att tända brasor på ett sätt som ger mindre utsläpp.

Tänd i toppen finns både som papper och i digitalt format. I Kramfors delar våra lokala sotare ut broschyren när de är ute på brandskyddskontroll. Vägledningen kan även laddas ned från vår sida om vedeldning, se länk längst ned.

Filmen Tänd i toppen

Varför ska man tända i toppen?

Ved som eldas på fel sätt ger höga utsläpp av luftföroreningar till luft. Detta kan undvikas genom att brasan tänds på rätt sätt.

Det bästa sättet är att tända i toppen med en liten, luftig brasa. Den glödbädd som då bildas tänder sedan effektivt eld på större vedträn.

Andra sätt att minska utsläppen är att använda bra bränsle och att ha lagom lufttillförsel. En brasa som brinner bra ger mindre utsläpp av hälsofarliga luftföroreningar.

Dålig luftkvalitet i flera kommuner

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Svenska Miljöinstitutet (IVL) har undersökt hur vedeldning påverkar omgivningsluften i Sveriges alla kommuner. Resultatet visar att i flera kommuner påverkas luften negativt av utsläpp från vedeldning.

De senaste åren har antalet braskaminer, kakelugnar och liknande eldstäder ökat. Samtidigt minskar antalet vedpannor som primär uppvärmning.

Mer information:

Vedeldning i Kramfors kommun

Broschyren Tänd i toppen Pdf, 12.6 MB, öppnas i nytt fönster.

Bygga, bo & miljö

Uppdaterad: Sidansvarig: Charlotte Karlsson

Frågor kring nyheten?

Benny Wälitalo
Energirådgivare
Tel: 0612-803 54
benny.walitalo@kramfors.se