14 oktober 2022

Återvinn allt, hur litet det än är!

Idag, den 14 oktober, är det internationella E-Waste Day. I år är huvudfokus på de små elektriska apparaterna som vi inte längre använder utan förvarar i lådor och skåp eller ofta slänger i soptunnan.

Organisationen bakom dagen är WEEE Forum, en internationell sammanslutning som representerar fyrtiosex producentansvarsorganisationer över hela världen.

En skrämmande stor del av världens samlade elektronikavfall försvinner från vad som borde vara en naturlig del i dess levnadsprocess; återvinning och återskapande, självklara delar i ett cirkulärt kretslopp! Vi är långt ifrån det målet idag, men vi är övertygade om att vi med gemensamma krafter kan uppnå just det, en hållbar och cirkulär elektronikbransch!

Cirkulär, eller linjär?

I sammanhanget en ledande fråga, men vi tar exemplet med de miljontals mobiltelefoner och datorer som ligger och skräpar i svenska hem. Det är hög tid att vi faktiskt ser dem för vad de är i en cirkulär ekonomi; en veritabel guldgruva!

I Norden har vi ett av världens bästa system för återvinning av elektronik och batterier, bra jobbat av oss! Ändå så räcker det inte. Vi måste nu på ett snabbare och säkrare sätt, se till att våra förbrukade elektronikprodukter och batterier får ett fortsatt liv, alltså ett återvunnet och återbrukat liv i ett cirkulärt system.

Har du en mobiltelefon, dator eller annat elektronikavfall som du vill bli av med? Här lämnar du in ditt avfall.

Vi vet att det gör skillnad när vi alla hjälps åt – så häng med mot en gemensam cirkulär framtid!

Bygga, bo & miljö

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Annamaria Berglund
Enhetschef avfall och återvinning
0612-803 44
annamaria.berglund@
kramfors.se