Coronaviruset och covid-19

Här hittar du Kramfors kommuns samlade information om covid-19. Vi följer aktuella rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Senaste uppdatering 22 augusti 2022.

Covid-19 inte längre allmänfarlig och samhällsfarlig

Från och med den 1 april klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, meddelar Folkhälsomyndigheten. Däremot är sjukdomen fortfarande anmälningspliktig, vilket innebär att konstaterade fall fortfarande ska anmälas till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten. Smittspårning ska fortfarande ske i sluten vård och omsorg där personer med hög risk att bli allvarligt sjuka finns.

Höstdos erbjuds till alla över 18 år

Från och med den 1 september rekommenderas en höstdos mot covid-19 till alla från 65 års ålder, till personer som bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst/hemsjukvård samt till alla från 18 års ålder som tillhör en riskgrupp. Dessutom erbjuds en höstdos till övriga invånare i åldern 18-64 år.

Boka tid på vaccinationsenhet i Västernorrland - covid-19 Länk till annan webbplats.

Kunskap och support i vaccinfrågor

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som kan och är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19.

Har du frågor som rör din personliga hälsa kopplat till vaccin - kontakta din hälsocentral.

Region Västernorrland har en telefonsupport för vaccinationsfrågor.
Telefonnummer 0611-804 00.

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Fakta - krisinformation

Har du frågor du inte hittar svar på? Ring 113 13

Har du frågor om coronviruset och covid-19 som du inte kan hitta svar på här, ring det nationella informationsnumret 113 13 (SOS Alarm).

All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är öppen dygnet runt.

När behöver jag kontakta vården?
De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Men om du känner dig mycket sjuk, ring telefonnummer 1177 eller en vårdcentral.

Har du mycket svårt att andas, ring 112.