Program för jämställdhet
Hösten 2023 antogs Program för jämställdhet 2024-2027. Programmet beskriver Kramfors kommuns jämställdhetsarbete på olika nivåer:
- FN:s globala mål i Agenda 2030
- Europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, även kallad CEMR-deklarationen
- Jämställdhetspolitiska mål på nationell nivå
- Som kommun och arbetsgivare på lokal nivå
Lokal nivå - Jämställdhet i kommunens övergripande mål
Det kommunövergripande målet för det politiskt prioriterade området jämställdhet är "I Kramfors kommun har kvinnor och män samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet".
Utifrån kommunens medverkan i Sveriges kommuner och regioners, SKR, Modellkonceptet för jämställdhet har följande målbild utformats:
"Kramfors kommuns varumärke ska vara naturligt kopplat till höga ambitioner och framgångsrika resultat när det gäller arbetet med ett rättvist och jämställt samhälle".
Målbilden innebär att de tjänster, den service, det bemötande och den myndighetsutövning som kommunen handhar och som kommunens invånare har rätt till ska vara likvärdig oavsett kön. Kommunens jämställdhetsarbete ska vara personoberoende och ske naturligt i vardagen så jämställdhet kan råda mellan olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar.
Hur vi arbetar i Kramfors kommun
I Kramfors kommun arbetar vi med jämställdhetsintegrering för att säkerställa att våra tjänster och arbetsplatser är jämställda och icke-diskriminerande.
Jämställdhetsintegrering är en strategi för att åstadkomma ett jämställt och långsiktigt hållbart samhälle, och har varit den svenska regeringens huvudstrategi för att uppnå de jämställdhetspolitiska målen sedan 1994. Strategin används även internationellt, bland annat av FN och inom EU.
Eftersom jämställdhet mellan kvinnor och män skapas där ordinarie beslut fattas, resurser fördelas och normer skapas, måste jämställdhetsperspektivet finnas med i det dagliga arbetet. Strategin har vuxit fram för att motverka tendensen att jämställdhetsfrågorna hamnar i skymundan.
- Könsuppdelad statistik - I Kramfors kommun sker redovisning av statistik och verksamhetsdata uppdelat på kön. Syftet är att synliggöra eventuella ojämställdheter. Genom könsuppdelad statistik tydliggörs skillnader och likheter mellan könen som i förlängningen skapar högre kvalité på beslutsunderlagen. Den könsuppdelade statistiken analyseras utifrån ett genusperspektiv för att säkerställa att resurserna används på ett sätt som bidrar till jämställdhet, att se om, hur och varför utfallet av en insats eller aktivitet når kvinnor och män, flickor och pojkar på olika sätt.
- Jämställdhetsperspektivet i ärendeberedningsprocessen - Jämställdhetsperspektivet ska vara integrerat i ärendeberedningsprocessen. Baserat på vad jämställdhetsanalysen visar föreslås åtgärder.
- Kunskapshöjande insatser - Politiker, chefer och medarbetare erbjuds kontinuerligt kunskapshöjande insatser för att öka kunskap och medvetenhet om hur jämställdhet och intersektionalitet påverkar kvaliteten i kommunens olika beslut och verksamheter. Varje verksamhet och bolag ansvarar för de kunskapshöjande insatserna som kan se olika ut.
- Verktyg och metoder - Kommunstyrelsen har i sin samordnande roll ett utökat ansvar att bistå organisationen med verktyg och metoder med syfte att underlätta genomförandet av könsuppdelad statistik, jämställdhetsperspektivet i ärendeberedningsprocessen samt kunskapshöjande insatser.
Arbete med jämställdhet ur ett arbetsgivarperspektiv
För att ge kvinnor och män lika möjligheter i arbetslivet krävs ett aktivt och kraftfullt jämställdhetsarbete. Jämställdhet i arbetslivet är en av de avgörande faktorerna för att klara av framtidens kompetensförsörjning inom välfärden.
Kramfors kommun ska vara en jämställd arbetsgivare genom att arbeta utifrån beslutat Personalpoliskt program och följande punkter:
- Rätt till heltid för alla, heltid som norm
- Främja ett jämställt uttag av föräldraledighet
- Systematiskt arbete med friskfaktorer
- Kvinnors sjukfrånvaro ska minska
- Det ska vara lika lön för lika arbete, osakliga löneskillnader ska motverkas och lönespridningen i kvinnodominerande yrken ska öka
- Chefer, oavsett kön, ska ha lika goda arbetsvillkor
- Trakasserier, kränkande särbehandling eller könsrelaterat våld i arbetslivet ska inte förekomma
- Motverka föreställningar om kön och utmana normer
Uppdaterad: