21 december 2016

Kramfors blir tryggare

En stadskärna där alla känner sig trygga och en landsbygd där inbrott förebyggs bättre. Det kan bli möjlighet genom det medborgarlöfte som Kramfors kommun och polisen skrev under idag.

På plats i kommunalrådet Jan Sahléns (S) kontor var Thomas Nyberg, lokal polisområdeschef Södra Ångermanland, kommunpolis Andreas Dahlbom och vice kommunalråd Gudrun Sjödin (S). De var alla överens om det positiva i medborgarlöftet. Ett löfte som utlovar ökad närvaro av polisen.

- Från kommunens sida uppskattar vi initiativet och ser fram emot ett ökat samarbete, säger Jan Sahlén.

Uppfyller medborgarnas önskan
Medborgarlöftet är ett resultat av den nya polisorganisationen där man i högre grad än förut tar tillvara på invånarnas önskemål om vad polisen lokalt ska arbeta med. Genom olika undersökningar och medborgardialoger arbetar de fram olika metoder för att utveckla och stärka kommunerna.

- Ett av våra viktigaste uppdrag är att skapa trygghet. Det finns ett starkt önskemål om ökad polisnärvaro såväl i centrum som ute i byarna och det ska vi möta, säger Thomas Nyberg.

Med medborgarlöfte 2017 lovar polisen att:

  • fotpatrullera regelbundet i Kramfors centrala delar vid minst 10 tillfällen per månad. De ska arbeta uppsökande, kontaktskapande, hålla ordning och upprätthålla de lokala föreskrifterna.
  • genomföra informationsträffar utanför centralorten kring grannsamverkan och byavakter. Målet är att skapa tio nya samverkansgrupper.
  • starta ett nytt arbete med ungdomspoliser i kommunen.

- Det är en väldigt bra ansats. Kramfors kommun lovar att genomföra trygghetsvandringar och utveckla den samverkan som finns mellan bland annat ungdomspoliser, socialtjänst och skola, berättar Jan Sahlén.

 På väg mot färre ordningsvakter
I augusti skickade 18 kommunalråd från Norrland en skrivelse till inrikesminister Anders Ygeman om polisbristens konsekvenser.

Kramfors följde därefter upp det hela med en egen skrivelse signerad Jan Sahlén och oppositionsrådet Bertil Böhlin (C). I den tryckte man på det ohållbara och orättvisa i att kommunen måste köpa bevakningstjänster för att trygga centrum. Att kommunen så att säga sköter polisens uppdrag.

- Naturligtvis hoppas jag att vår ökade närvaro ska ha en positiv effekt så att kommunen ska kunna sänka den kostnaden, säger Thomas Nyberg och fortsätter:
- Vi kommer dock aldrig kunna bemanna centrum fullt ut. Men upplevd trygghet kanske inte innebär att det ska finnas polis på plats exakt hela tiden. Jag tror vi kan jobba på olika sätt för att uppnå effekt.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlén (S)
kommunstyrelsens ordförande
Tel. 0612 - 801 04
jan.sahlen@kramfors.se