01 juni 2017

BAS fortsatta kamp för budgeten

Trots en handlingsplan för att mildra det befarade underskottet på 30 miljoner kronor kämpar BAS-nämnden i motvind. Effekten av de åtgärder som görs, äts upp av nya kostnader. Det idoga arbetet fortsätter dock och nya besparingsbeslut har fattats.

Det är inte ett helt lätt uppdrag de har, politikerna i Bistånds-, arbetsmarknads- och sociala service nämnden. Att kämpa sig till noll från minus trettio miljoner är en grannlaga uppgift.

- Ett tag låg vi på ”bara” -26 miljoner kronor, men enligt den senaste budgetprognosen är vi tillbaka på startrutan, berättar nämndens ordförande Jonne Norlin (S).

Några orsaker till nya bakslag
En orsak till tappet beror på av att allt fler barn och unga placeras i boenden utanför det egna hemmet. Antalet orosanmälningar har ökat markant och Kramfors kommun har 66 placerade barn.

Kostnader för försörjningsstöd ökar också, framför allt handlar det om försörjningsstöd till flyktingar. Bara under det första kvartalet har 75 nya ärenden kommit in.

Inom verksamheten med personlig assistans har fem brukare med omfattande behov kommit över från privata utförare.

Människor måste få kosta ibland
- Inom BAS-verksamhet handlar det om människor, vilket gör att man inte alltid kan avgöra eller förutspå vad som ska hända. Vi gör dock vad vi kan för att människor ska ha det så bra som möjligt, säger Jonne Norlin.

 

Nya beslut på handlingsplanen

Vid BAS-nämndens sammanträde den 1 juni behandlades fem nya punkter på handlingsplanen.

Fortsatt bidrag till Barks
Barks har ända sedan starten fyllt en viktig funktion för många ungdomar i Kramfors kommun. Under de senaste åren har många nyanlända sökt sig till ungdomsgården, som därmed är en viktig nyckel i integrationsarbetet. Sedan 2012 finns ett samverkansavtal mellan Gudmundrå församling, BAS- förvaltningen och BKU-förvaltningen (Barn, kultur och utbildning) angående finansiering och mål för verksamheten.

Ett av förslagen på handlingsplanen har varit att avveckla samarbetet, men eftersom ett sådant beslut inte skulle innebära någon besparing för 2017 och enbart 250 000 kronor för 2018 tog nämnden beslut om att behålla avtalet.

Språkstödjare dras in
Den heltidstjänst som språkstödjare som funnits inom ramen för Familjeteamets verksamhet dras in. Tjänsten har finansierats med stöd av tillfälliga integrationsmedel. Dessa medel finns inte längre. Tjänsten blev vakant i mars och har inte återbesatts på grund av det ekonomiska läget.

Specbo i Prästmon avvecklas
Specbo är ett boende för vuxna med svår autism och utvecklingsstörning. Behovet av platser har minskat. I syfte att förbättra situationen för både brukare och personal och samtidigt göra en besparing finns nu möjligheten att erbjuda platser på andra gruppboenden. Avvecklingen ska vara klar till september 2017.

Praktiksamordnare minskas till halvtid
Inom området stöd, vård och omsorg finns en funktion som praktiksamordnare. Totalt fördelar praktiksamordnare 60 till 80 praktikplatser per år. Bedömningen som BAS-nämnden gör är att tjänsten kan utföras på halvtid.

En flyktingsamordnare
Integrationsenheten har idag två flyktingsamordnare som arbetar med mottagande och bosättning. En enig nämnd beslutade att dra in den ena av tjänsterna.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jonne Norlin (S)
Ordförande BAS-nämnden
073-275 87 50
jonne.norlin@kramfors.se