20 april 2018

Cyklade trots historiskt snörik vinter

Kampanjen Vintercyklister syftade till att påverka anställda i Kramfors kommun att resa mer hållbart till arbetet även vintertid med vinster för miljön och hälsan. Vintercyklisterna fick verkligen en rejäl utmaning med en historiskt snörik vinter.

Kampanjen pågick december till mars och deltagarna fick utrustning för säker vintercykling, bland annat dubbade vinterdäck. I utbyte skulle de cykla minst tre dagar i veckan till arbetet och rapportera problem med underhåll av gång – och cykelvägar som de stötte på.

I Kramfors deltog 18 anställda i kampanjen. En av dem var Annamaria Berglund, chef för avfall och återvinning på Kramfors kommun.
– Kampanjen pushade mig att börja cykla på vintern igen. Som student i andra städer cyklade jag på vintern men det är många år sedan nu.

Många fördelar med att cykla året runt

Annamaria ser många fördelar med att cykla till jobbet året runt. Hon känner sig piggare när hon kommer till jobbet, slipper skrapa bilen eller komma ihåg att sätta i motorvärmare. Cyklingen ger en chans att rensa hjärnan från jobbet och inte minst vardagsmotion och frisk luft. Hon tycker också att det är ett cykelvänligt klimat i Kramfors, att bilister är hänsynsfulla och gångtrafikanter nyfikna.

Säker med dubbade vinterdäck

Den bästa cyklingen är på den hårt packade gnistrande vintervägen. Utmaningen är när det är töigt och moddigt, vintercyklister behöver anpassa sig till olika väglag. Annamaria tycker det är stor skillnad att cykla med dubbade vinterdäck.
– Jag får bra fäste och känner mig väldigt säker på cykeln, säkrare än att gå på halt underlag faktiskt.

Annamaria säger att det har varit en ovanlig tuff vinter för alla, även för snöröjarna och tycker inte att det är rimligt att kräva samma underhåll som i exempelvis cykelstaden Umeå.

Våga prova vintercyklism!

Som tips till nya vintercyklister lyfter Annamaria:
– Ta det lugnt, tänk att det är något annat än att cykla på sommaren – du gör något helt nytt! Sätt på dubbdäck och tänk enkelt. Att cykla är ett transportsätt, inte en extremsport. Våga prova, det är lättare än många tror!

Vintercyklister är en av flera kampanjer inom projektet Hållbara resor som är ett samverkansprojekt mellan 11 organisationer i länet, däribland Kramfors kommun, flertalet övriga kommuner i länet och Region Västernorrland. I länet deltog 220 vintercyklister i kampanjen i år.

Hållbara resor riktar sig till organisationernas totalt 27 000 anställda och syftar till att öka hållbart resande både vid arbetspendling och tjänsteresor.

Läs mer om projektet Hållbara resor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Sofia Larsson

Frågor kring nyheten?

Sofia Larsson Hållbarhetsutvecklare
Tel: 0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se