19 september 2018

Vi stöttar svenska bönder
genom en Norrlandsvecka

Den varma sommaren har förutom soliga dagar och fantastiskt badväder medfört torka. Detta har orsakat foderbrist och tidigare slakt hos lantbrukare. För att stötta våra svenska bönder satsar därför Kostenheten nästa vecka på en Norrlandsvecka.

Norrlandsveckan innebär att alla som äter vår mat får så många närodlade produkter som möjligt på sin tallrik. Elever inom förskola och skola samt seniorer inom äldreomsorgen kan till exempel se fram emot potatis från Höga kusten, regnbågsfilé från Kalix och tomater från Peckas odling i Härnösand.

– Sedan en längre tid är nästan allt vi serverar svenskproducerat och vi strävar alltid efter att gynna det lokala. Så en Norrlandsvecka är en naturlig fortsättning på det arbete som redan görs, säger kostchef Katharina Lindström.

Anpassade menyer
I samarbete med kommunens upphandlade grossist Martin & Servera har Katharina Lindström satt ihop menyer som ska passa respektive målgrupp. Mycket är detsamma, men för de äldre finns en större chans att få njuta av husmanskost som leverbiff, palt samt långkok med högrev och bacon.

– De äldre har som vanligt möjlighet att varje dag välja mellan två olika alternativ. Även inom förskola/skola serveras två rätter; en blandkost och en vegetarisk. Båda är Norrlandsanpassade, berättar Katharina Lindström.

Många spännande matupplevelser
Att tro att norrländskt är detsamma som idéfattigt och trist är helt fel. Av våra goda råvaror kan man göra Nikkaluoktasoppa med norrländsk vitkål och nötfärs från Nyhléns.

Ett annat menyval är falafel från Västerbotten som serveras med potatismos och vitlöksdressing från Norrmejerier. Att avrunda en måltid med glass och hjortronsylt låter inte heller helt fel. Spännande är också kalvdans och klappkräm.

– I våra upphandlingar uppmuntrar vi alltid lokala producenter att lägga in anbud. Norrlandsveckan är ett sätt att visa att lokalproducerat är väldigt viktigt för Kramfors kommun.

FAKTA/Dessa matproducenter ingår i Norrlandsveckan:

  • Pitabröd från Orientbageriet i Västerbotten
  • Potatis från Rossön/Höga kusten
  • Kött från Nyhléns Hugossons
  • Grönsaker från Torsåkers Gårdsprodukter
  • Grönsaker från Grönsaksfabriken
  • Mejeriprodukter från Norrmejerier
  • Bröd från Wienerbageriet
  • Falafel från Västerbotten
  • Regnbågsfilé från Kalix
  • Tomater från Peckas tomater
Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Katharina Lindström
Chef kostenheten
0612-804 14
katharina.lindstrom@
kramfors.se