30 november 2018

Recept på hållbar hjulkrona – med kråka

När det inte blev någon pepparkakshustävling i år började kreativiteten att leta sig i andra riktningar hos några av våra medarbetare. Ulrica Berglund och Ann-Christine Borja har haft roligt ihop när de skapat sin hållbara hjulkrona.

– Vi har bara använt oss av återbrukat material som till exempel cykelhjul, kakformar, paraplyskelett och en lampskärm. Fasters pärlor har också kommit till nytta samt underredet på en gästsäng och lite annat, berättar Ulrica Berglund.

Återbruk när det är som bäst

Ullis, som hon kallas, tillhör den skara människor där ingenting sitter fast. De idéer och roliga upptåg hon är upphov till blandas dock alltid med långsiktiga tankar om hållbarhet och omsorg om naturen.

– Jag har uppskattat Idéverkstans pepparkakstävling och när tävlingen uteblev tänkte jag att man ju kunde skapa något annat av pepparkaksmåtten. Riktigt vad det skulle bli visste jag inte då, utan resultatet är något som växt fram.

Tillsammans med Ann-Christine Borja har hon letat ”bling-bling” som kan passa i en ljuskrona. Pepparkaksmått och kakformar har skänkts av kollegor, cykelhjulet hittades i Bollstaån och, som sagt, fasters pärlhalsband pryder nu den vackra kronan i vår kundtjänst Kom in.

Kramforskråkan pryder verket

Som kronan på verket, eller som Ullis säger ”pricken under i”, hänger en fantastiskt fin Kramforskråka tillverkad i papier maché, gamla lakan och färg av Ann-Christine.

– I stället för att köpa mig någon form av underhållning har jag underhållit mig själv när jag skapade kråkan, som nu kan underhålla andra, skrattar Ann-Christine.

Sparat koldioxid

Den som vill beskåda hjulkronan är varmt välkommen till Kom in. Den syns bra utifrån, vilket gör att den är ett vackert blickfång under söndagens julskyltning.

– Vi har med hjälp av miljöinspektören Magnus Zeilon räknat ut att vi har sparar mer än 53 kilo CO2-ekvivalenter genom att återanvända aluminium och annat. Utöver vår egen kraft har vi faktiskt inte tillfört någon energi alls.


Här kan du se och höra Ullis och Ann-Christina själva när de berättar om sitt arbete.

Recept på hjulkrona

Ta en promenad. Upptäck andra omgivningar och passa på att leta skrot. Du kanske hittar en övergiven, tillbucklad cykel i närmaste vattendrag? Det är en jättebra start!

Plocka då lös framhjulet på cykeln, rengör det med tvättsåpa och låt fantasin flöda. Vad har du i garderoben, källaren eller garaget? Kanske ett gammalt paraply? Leta hos släktingar och vänner eller finn nya vänner på vägen i ditt skrot- och skräpletande.

Gå lös på den ihopfällbara gästsängen som skulle skänkas till Erikshjälpen. Häkta lös botten och ta vara på alla krokar och kedjor. En vet aldrig hur många som går åt. Installationer av den här typen har förmåga att växa, vandra och forma sig själva. Vänd paraplyskelettet upp och ned och stick det genom cykelhjulet. Simsalabim, två våningar av hjulkronan klar!

Beroende på hur paraplyskaftet ser ut så monteras nu upphängnings­anordningen med hjälp av nämnda kedjor och krokar från gästsängen. När det är klart, koppla på känslor, kreativitet, påhittighet och passion från högra hjärnhalvan, pimpa, gör en kråka och vips – Hjulkronan är klar!

Ingredienser

  • Cykelhjul
  • Paraplyskelett
  • Lampskärm
  • Sockerkaksform
  • Kakformar
  • Pepparkaksformar
  • Krokar och kedjor från gästsängsbotten och ampel
  • Prismor från lampett
  • Halsband
  • Pärlor, najtråd, garn, flanellstjärnor

Kråkan: tidningspapper, kartong, lim av vetemjöl, träpärlor till ögon, gamla lakan, trälim och hobbyfärg.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ulrica Berglund
Kundtjänsten Kom in
0612-81 09 02
ulrica.berglund@kramfors.se

Ann-Christine Borja
Kommunikatör
0612-808 11
ann-christine.borja@
kramfors.se