08 januari 2019

Föreslår att Kramfors kommun
blir stödområde A

Regeringen delar via Tillväxtverket årligen ut finansiella bidrag till kommuner i olika stödområden. Kramfors kommun ingår inte i stödområde A, men riktar i en skrivelse till näringsdepartementet en önskan om att få räknas in där.

– Det här är en central fråga för oss. Kommunen har tydliga strukturella utmaningar, som gör att vi uppfyller kriterierna, men eftersom vi ligger vid kusten bedöms vi ha bättre förutsättningar än inlandskommunerna, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Sahlén (S).

Vill vända negativt till positivt

Sedan 1930-talet har befolkningen och sysselsättningen minskat kraftigt i vårt område; från 44300 personer till dagens cirka 18000. Minskningen på 59 procent är en av de allra högsta i landet. Sysselsättningsgraden har minskat och ungdomsarbetslösheten är hög. Utbildningsnivån är låg och antalet levnadsår är lägre än i länet totalt.

– En nyckel för att kunna bo, arbeta och leva i en kommun är att det finns jobb och företagande. Som organisation jobbar vi jobbar strategiskt och målmedvetet för att skapa ett bra företagsklimat och rikt näringsliv, säger Jan Sahlén och fortsätter:

– Vi vill skapa ännu bättre förutsättningar för våra entreprenörer och ser då att vi skulle gynnas av att räknas in i stödområde A.

Regional utveckling på lika villkor

Idag ingår två kommuner från Västernorrlands län i stödområde A, Sollefteå och Ånge. Förutom de generella skillnaderna mellan att tillhöra stödområde A eller B innebär det att de har möjlighet att söka medel från Tillväxtverket.

Stödet ska främja ekonomisk tillväxt, samhällsekonomisk lämplig lokalisering av näringslivet och en balanserad regional utveckling.

– Kramfors har likartade uppgifter att lösa som de andra kommunerna i stödområde A och borde finnas med där. Det försöker vi förklara genom vår skrivelse, avslutar Jan Sahlén.

Läs mer:

Förslag gällande ändring av stödområde för Kramfors kommun i Västernorrlands län Pdf, 111 kB, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlén (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se