12 september 2019

Bygget av det nya uppvärmda ridhuset är igångsatt

Ridning är ett omtyckt fritidsintresse för människor i alla åldrar och varje vecka möts hundratals ryttare i Kramfors ridhus. I framtiden kan de glädjas åt att rida i en uppvärmd manege. Första spadtaget för nybygget i Björknäs togs nämligen idag.

Fast spadtag och spadtag... i ärlighetens namn handlade det om en grävmaskin. När upphandlade entreprenören Byggnads AB Lennart Eriksson ska schakta och markbereda räcker det räcker det inte med några skyfflar :)

Positivt att möta ett välkänt behov

Våra kommunalråd Jan Sahlén (S) och Jon Björkman (V) hade inget emot att agera igångsättare av bygget.
– Det kommande ridhuset är ett resultat av en lång process. Behovet av ett nytt ridhus har varit känt i flera år, vilket gör att det känns positivt att utvecklingen äntligen tar fart, säger Jan Sahlén.

Större och varmt ridhus samt fler boxar

Det som ska byggas är ett drygt 2000 kvadratmeter stort ridhus, som kan hålla 8-10 grader vintertid. Det gamla ridhuset kommer att finnas kvar. Stalldelen kompletteras med tio boxar, vilket gör att antalet hästar kan utökas.

För att få plats med allt tas dagens paddock bort. Den nya planerade paddocken kommer ridklubben att bekosta.

Lagom till årsskiftet 2020/2021 beräknas anläggningarna kunna tas i bruk. Fram till dess pågår verksamheten som vanligt i de nuvarande faciliteterna.

Investeringen fördelas på tre år

Kommunstyrelsens arbetsutskott tog i september 2018 beslut om att initiera upphandlingen av byggnationen. Politikerna såg att det fanns utrymme i investeringsbudgeten och lade finansieringen på 23 miljoner kronor över tre år (2018-2020).

– Ridhuset kommer att gynna alla som rider, vilket är många. Vi får inte heller glömma att kommunen själv har en hel del verksamhet som använder ridhuset, till exempel särskolan. Vi har också personal från daglig verksamhet som jobbar här, säger Jon Björkman.

Förbättringar som gynnar hundratals

Kramfors kommun äger dagens ridhus, som har plats för 35 hästar. Kramfors ridklubb, som bedriver ridskoleverksamheten, har 400 medlemmar varav 300 rider varje vecka. Förutom klubbens egna 24 hästar härbärgerar ridhuset ett antal hästar som ägs av privatpersoner. Dessutom bokar externa hästägare ofta in sig för ridstunder.

Sammafattningsvis kan man säga att verksamheten i princip har fördubblats under de senaste tio åren, samtidigt som förutsättningarna blivit allt sämre.

Ridskolechef Susanne Juto Nordenfors berättar:
– Vintertid är det lika kallt inne i ridhuset som ute, så det händer ofta att vi måste ställa in lektionerna. Det blir då ohållbart att hålla en stadig ekonomi.

– Vi har efterlyst den här satsningen länge och är därför väldigt glada idag.

Tidigare artiklar:

Ridhus med värme - start för upphandling (2019-09-05)

Särskolans elever trivs och utvecklas i Kramfors ridhus (2017-04-20)

Mer information:

Översikt över ridhusbygget Pdf, 766.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Politiska frågor:
Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se

Frågor om ridhuset:
Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se