10 oktober 2019

Tänk säkert – gör smarta saker säkrare

I oktober genomförs årets nationella Tänk säkert-kampanj och Kramfors kommun är med. Årets fokus ligger på att göra smarta saker säkra. Målet är att höja medvetenheten hos oss alla när det gäller säkerhet kopplat till nätet.

I dagens digitala och uppkopplade samhälle är det lätt hänt att värdefull information hamnar i fel händer. Genom att tänka igenom hur du agerar på nätet och ta smarta beslut kan du dock lindra konsekvenserna.

Tänk säkert - tänk helt enkelt över vilken information du delar och med vem. Hur skulle det se ut om vi alla agerade i verkliga livet så som vi gör på nätet? Kolla här!

Smarta enheter kan vara säkerhetsbrister

Så kallade smarta enheter som robotdammsugare och smarta högtalare är numera vanliga i hemmet. Dessa enheter kan innehålla säkerhetsbrister som kan utnyttjas på olika sätt för att få tillgång till värdefull information såsom lösenord och kortuppgifter eller för att få tillgång till extra datorkraft.

Klicka inte på okända länkar

Genom att klicka på okända länkar kan bedragare komma över dina lösenord och på så vis använda din identitet på nätet. Eller så kan någon få tag i dina kortuppgifter och tömma ditt konto efter att du klickat på en för dig okänd länk. Det kan även hända att internetanslutningen slutar att fungera, att datorn drabbas av virus eller att den till och med går sönder.

Skydda och uppdatera dina lösenord

Uppdatera och skydda dator och smarta enheter med starka lösenord. Kolla upp webbsidor och appar innan du anger dina kortuppgifter. Och var försiktigt med vilka länkar du trycker på. Fundera också på hur du lagrar information och vilka uppgifter du behöver ha tillgång till när strömmen går.

Var kritiskt till de som kontaktar dig

Du kan även bli uppringd eller få e-post av någon du tror jobbar för en myndighet och som ber om värdefull information. Ge aldrig ut information till någon som kontaktar dig. Starka lösenord och andra tekniska åtgärder räcker inte om du inte har ett säkert beteende.

TÄNK SÄKERT – gör smarta saker säkra.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekom-
strateg
0612-801 19
margareta.fallstrom@
kramfors.se