Staffan Laestadius och hållbarhetsutvecklare Sofia Larsson

08 november 2019

Omställningen för att nå klimatmålen måste få ökad fart

Ett sätt att nå klimatmålen är att ställa om vårt samhälle till fossilfritt. Idag ökade ett stort antal Kramforsbor på sin kunskapsbank om hur det kan gå till genom en föreläsning av Staffan Laestadius på Royal bio.

– Det är inte säkert att vi klarar av att nå målen, men jag håller det ändå inte för uteslutet, säger Staffan Laestadius.

Stort intresse för föreläsningen
Lilla salongen på Royal bio var fylld till bristningsgränsen och när Kramfors kommuns hållbarhetsutvecklare Sofia Larsson hälsade välkommen satt folk till och med på kuddar på golvet. Dessförinnan hade åhörarna bjudits på gott fairtrade-fika.

– Det kom en hel del som inte anmält sig, men det gjorde så klart ingenting. Jag är så väldigt glad över det stora intresset, säger Sofia Larsson.

Professor med forskningsbakgrund
Staffan Laestadius är professor emeritus i industriell utveckling och har under många år forskat på bland annat klimatförändringar och den industriella omvandlingen. Sedan pensioneringen från Kungliga tekniska högskolan, KTH, har han tagit chansen att sprida sina kunskaper mer publikt.

Omställningen måste börja nu
I sin föreläsning ”Vägen till ett fossilfritt samhälle – om klimat och omställning” betonar Laestadius att sanningens minut redan är här. Omställningen är nödvändig att göra och allvaret är större än vi vill veta.

Engagemanget och kunskapsnivån bland allmänheten varierar enligt Staffan Laestadius rejält. Störst oro och initiativkraft visar yngre människor, vilket man till viss del kan tacka Greta Thunberg för. Även äldre, det vill säga de över 60 år, är medvetna. Men det stora spannet däremellan, 30- till 60-åringarna, vill inte riktigt ta till sig allvaret utan fortsätter som förut.

– Det finns dock hopp om man till exempel tittar på Fridays for Future, som är en av de största demonstationskampanjerna i modern tid.

Under sitt föredrag berättade Staffan Laestadius om nuläget, men gav även tips på vad man kan göra själv, oavsett om man är privatperson eller organisation, för att bidra till ett fossifritt samhälle.

Förutom föreläsningen i centrala Kramfors medverkar Staffan Laestadius vid Hola folkhögskolas hållbarhetsfestival.

Publiken är tillfrågad enligt GDPR att vara med på bild.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se