13 november 2019

Mediateknik storsatsar på bredbandsutbyggnad

Kramfors Mediateknik AB är ett kommunalt bolag som är en av flera aktörer som arbetar med bredbandsutbyggnad i vår kommun. Hittills har vi nått cirka hälften av den nationella målsättningen som säger att år 2025 ska 98 % av Sveriges befolkning ha tillgång till 1.0/Gbit/s.

Kramfors Mediateknik AB har beviljats 24,8 miljoner kronor via Jordbruksverket och Tillväxtverket för att bygga fiberprojekt delar av kommunen.

Att bygga projekt med bidragsmedel innebär att bolaget behöver ligga ute med stora summor under i stort sett hela projekttiden innan bidragsmedlen betalas ut. Det betyder i sin tur att Kramfors Mediateknik AB behöver utöka sina lån hos Kommuninvest.

Kramfors kommun har idag ett borgensåtagande för Kramfors Mediateknik AB på lån upp till 54,3 miljoner kronor och förslaget är att utöka borgensåtagandet till 100 miljoner kronor under en femårsperiod. På så sätt ger vi möjlighet till en snabbare utbyggnad och kan driva flera projekt samtidigt.

"Ett tillgängligt bredband är en viktig utvecklings- och framtidsfråga för Kramfors kommun. Det ökade låneutrymmet ger oss möjlighet att fortsätta utbyggnaden och avsevärt öka tempot i en prioriterad fråga som betyder mycket för såväl enskilda som för våra viktiga företag”. Säger Mediatekniks ordförande Malin Svanholm.

Kommunstyrelsens arbetsutskott förslog den 5 november 2019 kommunfullmäktige att Kramfors Mediateknik AB ska få en utökad borgensram, slutligt beslut väntar i kommunfullmäktige den 25 november 2019.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Erika Sjögren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Ordförande
Kramfors Mediateknik AB
malin.svanholm@kramfors.se

Anders Rodin
VD
Kramfors Mediateknik AB anders.rodin@kramfors.se