02 januari 2020

Extra pengar för bättre flyktingmottagande

Regeringen har beslutat om ett statsbidrag om 80 miljoner kronor som under året ska fördelas till cirka 40 kommuner som haft ett högt mottagande av nyanlända. För Kramfors del innebär det drygt 2,2 miljoner kronor.

– Ett välkommet tillskott till vår kommun som helhjärtat arbetar för att skapa bättre förutsättningar för nyanlända att etablera sig i samhället, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Kramfors kommun tog empatiskt och solidariskt emot ett stort antal nödställda i den så kallade flyktingkrisen 2015. När asylreglerna ändrades ett år senare hade vi byggt upp en kompetent och robust flyktingverksamhet. När den statliga ersättningen förändrades samt det konstaterats att vi inte längre tar emot lika många nyanlända stod vi kvar med utgifter som inte motsvarade inkomsterna.

– Kommunen har under de senaste två åren tagit många förändringsbeslut för att anpassa kostymen till den nya verkligheten. Även om 2,2 miljoner kronor inte är mycket pengar i sammanhanget är det positivt att regeringen väljer att stötta kommuner som tagit ett stort ansvar, säger Malin Svanholm.

Utöver detta statsbidrag finns det möjlighet för kommunerna att ansöka om ett extra bidrag för kvotflyktingar och nyanlända med särskilda behov. För detta ändamål finns 230 miljoner kronor under 2020.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
malin.svanholm@kramfors.se