11 mars 2020

Undvik besök på äldreboenden och gruppbostäder

Risken för allmän smittspridning av coronavirus i Sverige är mycket hög. Eftersom vi har en del personer i vår omsorg som tillhör riskgrupper avråder vi från besök på äldreboenden och gruppbostäder som inte är nödvändiga.

Kramfors kommun följer noga utvecklingen och de rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten och Region Västernorrlands smittskydd.

I samband med att Folkhälsomyndigheten ökade risknivån för samhällsspridning av coronaviruset och covid-19 till den högsta, uppmanade man även alla med symptom på luftvägsinfektion att avstå från sociala kontakter. Regeringen har dessutom tagit beslut om att inte tillåta stora folksamlingar.

Trots att all nödvändig forskning kring det nya coronaviruset ännu inte är gjord visar det sig att äldre personer och personer med underliggande sjukdomar är överrepresenterade bland de svåra fallen.

Rapporter från Italien talar för att människor över 85 är den mest utsatta gruppen, vilket bekräftas av det faktum att det första svenska dödsfallet var en äldre person som led av covid-19 kombinerat med en underliggande sjukdom.

Som en konsekvens av detta har Kramfors kommun beslutat att avråda människor från att besöka våra äldreboenden och gruppbostäder.
Det gäller besök som inte är nödvändiga.

Vad som är nödvändigt varierar dock från fall till fall, så berätta gärna för oss så tar vi ett gemensamt beslut.

Läs mer:

www.kramfors.se/coronavirus

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inger Bergström
Chef välfärdsförvaltningen
0612-802 34
inger.bergstrom@kramfors.se

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
0612-801 19
margareta.fallstrom@
kramfors.se