17 mars 2020

Hur påverkar coronaviruset
ditt företag?

Coronaviruset kommer att påverka företagen i vår kommun, det kan vi vara helt säkra på. Hur mycket och på vilket sätt kan däremot vara väldigt olika. Har du funderingar eller vill du dela med dig av dina utmaningar så välkomnar vi till en dialog.

Detta gör vi för att vi ska få en överblick och förståelse för vilka utmaningar vi står inför i Kramfors och vad vi tillsammans kan göra för att klara situationen på bästa sätt.

– Tag kontakt med oss via foretagsservice@kramfors.se eller ring till kommunen och be att få tala med en näringslivsutvecklare, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef.

Stödpaket från regeringen och samarbetspartierna

Måndag 16 mars presenterade regeringen och samarbetspartierna ett stödpaket för företagande. Här är de åtgärder som regeringen vidtagit så här långt.

  • Nytt system för korttidspermittering, syftar till att undvika uppsägningar och ge företagen möjlighet att snabbt komma igång igen när läget vänder.
  • Arbetsgivare ersätts för sjuklönekostnader under april och maj. Gäller även egenföretagare.
  • Likviditetsförstärkning via skattekontot. Möjlighet för företag att få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt upp till ett år. Gäller retroaktivt från 1 januari.
  • Almi ges nytt soliditetsmål för att möjliggöra utökade lånemöjligheter och drabbade branscher/företag ska särskilt prioriteras.

Följ utvecklingen noga

Osäkerheten i det nuvarande läget är stor och läget kan snabbt komma att förändras. Följ länkarna nedan för att hålla dig uppdaterad.

Ve Länk till annan webbplats.rksamt.se Länk till annan webbplats.

Tillväxtverket Länk till annan webbplats.

Arbetsmiljöverket Länk till annan webbplats.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Glöm inte att följa din egen branschorganisations hemsida. Som till exempelvis:

Företagarna Länk till annan webbplats.

S Länk till annan webbplats.venskt Näringsliv Länk till annan webbplats.

Handelskammaren Mittsverige Länk till annan webbplats.

Svensk Handel Länk till annan webbplats.

Visita Länk till annan webbplats.

Regionala exportsamverkan (RES) ger möjligheten för exporterande företag att få svar på vissa av sina frågor och funderingar kring coronavirusets effekter på näringslivet.

Onsdag den 18/3 kl 17.00 startar ett videomöte där Handelskammaren Mittsverige, Business Sweden, ALMI, BizMaker, Region Västernorrland, Region Jämtland Härjedalen, EEN och EKN finns tillgängliga att svara på frågor från företagen, men också ta emot input på bland annat åtgärder som kan förmedlas vidare till beslutsfattare på olika nivåer.

För att komma in på mötet klickar ni på nedanstående länk.
Anslut till Microsoft Teams-möte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kramfors kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Dessa ändras kontinuerligt och vi uppmanar alla att ha koll på såväl www.krisinformation.se samt kramfors.se/coronavirus för kommunal information.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se