01 april 2020

Stora insatser för besöksnäringen i omtalat projekt

Vad har Nyhamn, Box, Sandslån, Nyland, Kramforsviken, Frånö, Lunde, Svanö, Prästmon, Nyadal och Norrfällsviken gemensamt? Jo, där har en mängd investeringar gjorts för besöksnäringen de senaste tre åren!

Igår träffades arbetsgruppen i projektet "Besöksnäring i Höga Kusten - en resa i tid och rum" för sista gången. Sedan sommaren 2017, när projektet startade, har inveseringar i stort och smått genomförts runtom i vår kommun. Budgeten i projektet har varit 13,2 miljoner, varav EU gått in med 6,5 miljoner kronor.

Ett projekt med många medaktörer

En mängd medaktörer har hjälpt till att förverkliga satsningen. Förutom den offentliga finansieringen har såväl företag som föreningar på ett flertal platser gått in med resurser för att skapa attraktiva besöksmål och mötesplatser. Bryggor, kajer, ställplatser och parkeringsplatser, skyltning, servicehus och belysning är några exempel på insatser. Tillsammans har vi även samverkat kring affärsutveckling och evenemangsutveckling.

Fokus på Ådalens starka berättelser

Ett av projektets mål var att ta fram tre berättelser. Vintern 2017-18 anlitade vi fem nationellt erkända författare med lokal förankring, att skriva var sin novell om Ådalen. Bo R Holmberg skrev om timmerskiljet på Sandslån, Therése Söderlind om häxprocesserna, Grzegorz Flakierski om Ådalen 31, Maria Hamberg om Sandöbrons ras och Mats Jonsson om industriarvet i Bollstabruk och Väja. Boken fick så småningom namnet "Berättelser från Ådalen. Älven, bergen, den taggiga granskogshorisonten."

Webbapp för digitala upplevelser

Utifrån tre av berättelserna, om Sandslån, Ådalen 31 och häxprocesserna, skapade projektet tre rundturer. De dramatiska berättelserna kan följas i landskapet längs Ångermanälven. För den som gillar quiz och tävling, går det dessutom att svara på frågor på stoppen längs de tre rundturerna. Rundturerna med dess frågor finns i broschyrform och som webbapp. Broschyrerna finns blanda annat på Kom in och flera av Höga Kustens infopoints.

Utvecklingsarbetet fortsätter

Arbetet för och med besöksnäringen fortsätter även efter projektets slut. Bland annat ska marschvägen från Ådalen 31 iordningställas, och det pågår ett utvecklingsarbete i Kramforsviken, Öd.

– Det har inte varit brist på idéer i det här projektet, konstaterar projektledaren Lars Holmberg. Och i sommar kanske det blir viktigare än någonsin att "hemestra", med tanke på pandemin. Vi vill ju stötta våra duktiga företagare och föreningar!

Webbappen "Spelen om Ådalen" finns på resoritidochrum.se Länk till annan webbplats.

Mer information om projektet Besöksnäring i Höga Kusten - en resa i tid och rum

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg, Projektledare
Tel: 0612-80 525
lars.holmberg@kramfors.se