28 april 2020

Antalet passagerare i
färdtjänstens bilar begränsas

För att skapa en trygg resa för våra äldre och minska risken för smittspridning inför vi en begränsning i hur många passagerare som får åka samtidigt i färdtjänstens bilar. Max en passagerare i taxibil och max två i specialfordon gäller nu.

Det normala förhållningssättet är att resor med färdtjänst samordnas så att många åker samtidigt, vilket innebär att passagerarna sitter nära varandra.

Folkhälsomyndighetens riktlinjer säger dock att människor över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter. Rekommendationerna går också ut på att resor i kollektivtrafik och allmänna resor ska undvikas om det finns risk för trängsel.

– Kramfors kommuns beslut är fattat med största omtanke om våra medborgare. Det är dock tidsbegränsat till den 31 juli 2020, berättar kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Att minska samordningen innebär i normala fall att kommunens kostnad för färdtjänst ökar. Situationen i samband med coronaviruset har dock inneburit att färre färdtjänstresor genomförs, vilket minskat kostnaderna.

– Vi hoppas att fler vågar använda färdtjänst igen, vilket också gynnar vår taxinäring, säger Malin Svanholm.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se