08 juni 2020

Politiker gick rundvandring för att se nya ridhuset

Hur blir det nya ridhuset i Björknäs? Hur långt har bygget kommit? Det var många nyfikna frågor som snurrade i huvudet på kommunalråd Malin Svanholm (S) och hennes ordförandekollegor när de gjorde en rundvandring på området under måndagen.

– Det är ju ett stort beslut vi fattat och vi är naturligtvis måna om att allt blir bra. Det vi sett idag får mig att bli ännu mer trygg i förvissningen att vi skapar nåt som gynnar många under lång tid framöver, säger Malin Svanholm.

Kramfors kommun äger marken och de byggnader som Kramfors ridskola bedriver verksamhet i. De nuvarande lokalerna har varit undermåliga länge, bland annat är det iskallt att rida i ridhuset vintertid. Ändå tog det många år innan ett politiskt beslut togs om att satsa på ett nytt.

– Föreningen har cirka 400 aktiva medlemmar, och då menar jag verkligen aktiva som är på plats flera gånger i veckan. Människor har sina jobb här och kommunala verksamheter som särskolan och gymnasiet har stor nytta av ridhuset, säger Malin Svanholm.

– Jag tycker inte det är särskilt svårt att motivera varför vi fattade ett investeringsbeslut. Folk åker hit från hela vår kommun, så jag påstår bestämt att det här är ett bygge för framtiden.

Rundvandringen inleddes med att ridskolechef Susanne Juto-Nordenfors berättade om ridskoleverksamheten. Därefter tog Hasse Nordlander från byggentreprenören Lennart Eriksson Byggnads AB vid och lotsade runt på området.

Det nya ridhuset, som blir 22 meter x 65 meter stort, kommer att hålla cirka 10 grader vintertid. Uppvärmningen sker med bergvärme. På läktaren får 200 personer plats. Omklädningsrum, domarrum, fikautrymme och annat får också plats.

I den utökade stalldelen finns det plats för ytterligare tio hästar. Hästdusch, torkrum, sadelskåp, hovslagarplats och gödselplattor var annat som ordföringarna fick ett större hum om.

Intentionen är att bygget ska vara klart i september. Än så länge finns inget datum fastslaget för invigningen.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm
Kommunstyrelsens ordförande
0612-800 00
malin.svanholm@kramfors.se