Malin Svanholm, kommunalråd, och Peter Hedberg, kommunfullmäktiges ordförande

22 juni 2020

Första digitala mötet i kommunfullmäktige hålls idag

Sedan coronapandemins utbrott har Kramfors kommun valt att reducera antalet politiska sammanträden. Med hjälp av digital teknik kan vi dock nu genomföra möten på ett säkert sätt och idag samlas kommunfullmäktige för första gången sedan februari.

– Det har successivt växt fram ett behov av att kunna mötas politiskt även i kriser som denna. Ett antal nämnder har redan genomförts digitalt och jag hade chansen att testa tekniken förra veckan, så jag hoppas allt ska fungera bra idag, säger kommunfullmäktiges ordförande Peter Hedberg (S).

Säkerhet ur flera aspekter

Möjligheten att delta i politiska möten digitalt är i sig inget nytt. Hela kommunhuset har en snabb uppkoppling och de stora samlingslokalerna är utrustade med det mesta en modern konferensanläggning behöver.

Men bara för att det är möjligt är inte säkerheten garanterad, vare sig ur ett smittoperspektiv eller demokratiskt hänseende.

– Rent teoretiskt skulle de olika partierna kunna sitta var som helst, även hemma. Av ovan nämnda anledningar väljer vi dock lösningen att alla deltagande ledamöter och ersättare sitter i kommunhuset. Då vet vi vilka som deltar i besluten, säger Peter Hedberg.

Bild från sossarnas gruppmöte innan kf.

Gemensamt arbete över enhetsgränserna

På uppdrag av administrativa enheten har kommunens nya digitaliseringsenhet tillsammans med IT-enheten sett över konferenslokalernas befintliga utrustning, till exempel digitala skärmar, kameror och högtalare.

Med hjälp av en speciellt inköpt hårdvara har samlingssalarna kopplats ihop inte bara med varandra utan även med bokningssystemet Outlook och programmen Teams och Skype. I de mindre mötesrummen finns möjlighet att koppla in sig i systemet med en dator.

Alla finns på plats och socialt avstånd hålls

I kallelsen till dagens kommunfullmäktige finns det tydliga anvisningar att den som har symptom på sjukdom ska avstå från mötet. Den som är 70+ eller befinner sig i riskgrupp rekommenderas att vara hemma, men där råder personligt ansvar.

Kommunalråd Malin Svanholm (S) ledde kommunstyrelsen digitalt för några veckor sedan och är nöjd med den tekniska lösningen.
– Tillsammans med ersättarna är vi fler än 50 personer i fullmäktige. Att dela upp partigrupperna i egna salar samt ersättarna i mindre rum är ett sätt för oss att ta ansvar. Vi möblerar luftigt i rummen.

Vice kommunalråd Jon Björkman (V) och partikollegan Eva Tånneryd.

Även vice kommunalråd Jon Björkman (V) menar att lösningen är nödvändig, ett steg i det moderna samhället.
– Personligen gillar jag det sociala sammanhanget i politiken, med debatter och snabba replikskiften, men förstår att det här är det bästa just nu.

Dagens agenda innehåller många punkter, men inte särskilt många som kommer att ge upphov till diskussion. De flesta är val till styrelser och nämnder, delgivningar och annat. Budgetprocessen är på grund av pandemin uppskjuten till hösten och man har medvetet valt att inte ta med motioner och interpellationer.

Ida Stafrin (C), oppositionsråd, säger att hon är väldigt nöjd med att det första kommunfullmäktigesammanträdet sedan februari kan genomföras. Digitala möten är vardag för henne och hon är nu glad att kommunen kommit i kapp.

– Nu hoppas jag bara att tekniken är med oss i eftermiddag.

Ida Stafrin (C) samråder innan mötet.

Kommunfullmäktiges sammanträden är alltid öppna för allmänheten. I vanliga fall brukar intresserade kunna följa mötet via en länk på kramfors.se. Det är inte möjligt med den här lösningen utan den som vill kan gå till Ådalsskolans aula och följa beslutsfattandet på stor bildskärm där.

Vi kommer också att filma mötet och om möjligt lägga ut det i kommunens Youtube-kanal.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Hedberg (S)
Kommunfullmäktiges ordförande
076-813 79 90
peter.hedberg@kramfors.se

Maria Hedman
Chef administrativa enheten
0612-801 48
maria.hedman@kramfors.se

Sture Andersson
Chef digitala enheten
0612-800 50
sture.andersson@kramfors.se

Lars-Erik Lovéten
Chef IT-enheten
0612-804 22
larsake.loveten@kramfors.se