09 september 2020

Ändrad höjd på vindkraftverk

Kramfors kommunfullmäktige tillstyrkte i juni 2018 att 22 vindkraftverk byggs på Sörlidberget. Nu kan antalet verk komma att minskas med två, men de återstående blir i gengäld högre.

Ärendet om förändring fanns igår, den 8 september, med på agendan för kommunstyrelsen. I sin ansökan beskriver utföraren Kabeko att resursutnyttjandet blir bättre om höjden på vindkraftverken ökar från 210 meter till 230 meter. Istället vill man minska antalet verk till 20.

Kommunstyrelsen sade ja till ändringen och skickar därmed ärendet vidare till kommunfullmäktige, som tar det avgörande beslutet den 21 september.

Kramfors kommun gjorde inför beslutet 2018 flera undersökningar som visar att området på Sörlidberget är lämpligt för vindkraft. Tekniken utvecklas i rask takt mot större, högre och mer effektiva vindkraftverk.

– Kommunfullmäktige får nu i uppgift att avgöra om området är lämpligt för ett mindre antal men högre verk, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm.

Den nya ansökan visar att den ändrade inriktningen inte medför någon miljöpåverkan och att kraven för vindkraftverk kan uppfyllas. Miljö- och byggavdelningen, som har lämnat ett yttrande till miljöprövningsdelegationen angående miljöprövningen, har inget att anmärka på. 

– Kramfors kommun ställer sig bakom regeringens initiativ om ett fossilfritt samhälle och strävar efter att ersätta fossila bränslen med långsiktigt hållbara sådana, säger Malin Svanholm.

Läs mer:
Protokoll från kommunstyrelsens möte 2020-09-08 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@
kramfors.se