06 oktober 2020

Rekordår för Pensionsstiftelsen

Det har gått riktigt bra för Kramfors kommuns pensionsstiftelse. Förra året var ett rekordår med en värdetillväxt på över 19 procent vilket motsvarar 30,4 miljoner i värdeökning.

Utfallet sedan starten år 2012 slår jämförelseindex med god marginal.

– Svenska Pensionsstiftelsers Förening, SPFA har nyligen sammanställt utfallet för medlemmarna 2019. Glädjande nog visar sammanställningen att vår pensionsstiftelse hade den näst högsta avkastningen av alla, säger Stefan Billström, ledamot och VD i Kramfors kommuns pensionsstiftelse.

År 2020 har ju som alla vet präglats av Corona med nedstängningar av ekonomier. De flesta företag har fått se fallande försäljning och fallande vinster. Det är en svår miljö för de som placerar på de finansiella marknaderna.

– Vår stiftelse har naturligtvis påverkats men när vi gör en avläsning per den 24 september kan vi ändå se en värdetillväxt på 1,3 procent för året vilket är bättre än jämförelseindex.

Per den 24 september är stiftelseportföljen värd 190,1 miljon. Eftersom löneskatten betalas vid insättning i stiftelsen och inte då pensionen betalas ut, samtidigt som medel tas ifrån stiftelsen täcker behållningen pensionsåtaganden på 235 miljoner. Pensionsåtagandet är visserligen mer än dubbelt så stort men stiftelsen kommer att kunna minska kraven på budgetneddragningar när pensionsutbetalningarna toppar i slutet på 20-talet.

Anställdas pensioner

Syftet med en pensionsstiftelse är att avsätta medel för de anställdas pensioner. För en kommun står valet mellan att betala in till en försäkring, bilda en pensionsstiftelse, spara pengar själv eller låta framtida skattebetalare ta kostnaden över skattsedeln.

När man betalar in till en försäkring bestämmer försäkringsbolaget helt hur pengarna ska förvaltas. En försäkringslösning har också visat sig bli dyrare. När man sparar själv påverkar värdeförändringar kommunens redovisade resultat. Det bästa alternativet för Kramfors kommun visade sig vara att bilda en pensionsstiftelse.

– Vi är mycket glada över att vår strategi och våra placeringar lyckats, och med råge, i dessa tuffa tider, avslutar Stefan Billström.

Läs mer

Mer om Pensionstiftelsen för anställda i Kramfors kommun kan du läsa på sidan Pensionsstiftelse

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Stefan Billström, VD och ledamot i Pensionsstiftelsen
0612-801 43
stefan.billstrom@kramfors.se