06 november 2020

Vi blir modellkommun för jämställdhet

Kramfors är en av fem kommuner i landet som valts ut som en modellkommun för att utveckla sitt jämställdhetsarbete ytterligare.

– Nu startar vi en förbättringsresa för en mer jämställd och likvärdig service och omsorg till invånarna. För att få goda resultat kommer jämställdhetsarbetet involvera många nivåer i kommunens organisation, såväl politiker som chefer och andra nyckelpersoner. Det är ett arbete vi behöver göra tillsammans och jag ser fram emot det, säger Malin Svanholm (S), kommunalråd.

Det är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som driver satsningen, med målet att jämställdhetsperspektiv alltid ska finnas med när beslut fattas. Det gäller inte bara övergripande myndighetsbeslut utan även beslut och prioriteringar i arbetsvardagen.

Mentorer stöttar arbetet
Kommuner som tidigare deltagit i satsningen fungerar som mentorer för att stötta arbetet och bidrar med konkreta exempel från sina egna verksamheter. Kramfors kommun har Örnsköldsvik som mentorkommun.

Med start nu och fram till maj 2022 sker ett kontinuerligt jämförande och lärande av varandras framgångsrika jämställdhetsarbete, som sedan implementeras, sprids och följs upp på hemmaplan.

– Vi är stolta över att vara en av de utvalda kommunerna och satsningen kommer att hjälpa oss att få in ett jämställdhetsperspektiv i vårt ordinarie arbete, från styrning och ledning, via personal och ut till våra invånare, vilket också höjer kvaliteten i vår verksamhet, säger Liv Höglund, jämställdhetsutvecklare.

Styrgruppen och dess ersättare
Kramfors kommuns styrgrupp, se bilden, består av

  • Malin Svanholm (S)/kommunalråd
  • Peter Carlstedt/kommunchef
  • Liv Höglund/jämställdhetsutvecklare
  • Erica Nordqvist/HR-konsult

Jon Björkman (V), Inger Bergström/vice kommunchef och Birgitta Larsson/HR-konsult deltar som ersättare.

Satsningen finansieras delvis genom en överenskommelse mellan SKR och regeringen. I maj 2022 kommer arbetet att redovisas under en gemensam resultatkonferens som SKR arrangerar.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Liv Höglund
​Jämställdhetsutvecklare
0612-800 46
​liv.hoglund@kramfors.se

Malin Svanholm (S)
​Kommunalråd
0612-801 04
​malin.svanholm@kramfors.se