Coronavirus
11 december 2020

Nya nationella råd

Från och med 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av Covid19. Dessa ersätter tidigare lokala skärpta råd för Västernorrland.

Råden uttrycker tydligt att alla i samhället har skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Kortfattat gäller:

  • Begränsa nya nära kontakter. Du bör begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
  • Håll avstånd till andra och undvik miljöer med trängsel. Du bör hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt vid längre kontakter och när du är inomhus. Du bör undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, om det är trängsel.
  • Arbeta hemifrån när det är möjligt. När du är på arbetsplasen bör du hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum.
  • Res på ett säkert sätt. Du bör resa på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Läs mer om föreskriften på Folkhälsomyndighetens webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jul- och nyårshelgerna

Är vanligtvis en tid då vi ökar vårt umgänge och träffar många. För att minska spridningen av covid-19 måste antalet kontakter mellan människor begränsas under storhelgerna. Kortfattat gäller:

  • Umgås bara i en mindre krets.
  • Träffa personer i riskgrupper på ett säkert sätt.
  • Res säkert

Läs mer om rekommendationerna inför kommande helger på Folkhälsomyndighetens webb Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Max åtta personer

Regeringen understryker att alla ska avstå ifrån större sociala sammanhang och sätter maxtaket vid åtta personer vid offentliga sammankomster.

Anpassningar i kommunens verksamhet

Kommunen följer de skärpta allmänna råd för Västernorrland för att bromsa spridningen av covid-19. Verksamheter som är publika för besökare måste anpassas efter det. Verksamheter kan bland annat stänga tillfälligt, ändra öppettider eller införa särskilda restriktioner.

Anpassningar i Kramfors kommuns verksamheter

Läs mer

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Region Västernorrland Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen Västernorrland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Peter Carlstedt
Kommundirektör
0612-801 10
peter.carlstedt@kramfors.se