11 januari 2021

Samma upplägg för skolor och barnomsorg under onsdagen

Kramfors kommun är fortfarande kraftigt påverkad av snöstormen. Efter samråd med andra kommuner och myndigheter har vi beslutat att låta dagens upplägg för skolor och barnomsorg gälla även imorgon.

Under tisdagseftermiddagen befinner vi oss fortfarande i en pågående snöstorm. Den kraftiga vinden och blåsten har fört med sig ett stort antal strömavbrott, vilket fått till följd att tusentals hushåll inte har el. Även de fastigheter där vi bedriver skola, förskola och fritidshem är påverkade.

Med den osäkra verkligheten som bas samt aspekter som framkomlighet på vägarna och trygghet vid busshållplatser har Kramfors kommun tagit beslut om att inte öppna upp för fullt för undervisning imorgon, onsdag.

Vi fortsätter med samma upplägg som idag, med två viktiga tillägg:

  1. Anmäl om ditt barn inte kommer till verksamheten enligt det vanliga frånvarosystemet.
  2. Ett antal verksamheter har varit strömlösa under dagen. Om ditt barn har behov av tillsyn, håll koll på vad som gäller där. Vi kommer att berätta på kramfors.se och FB så fort vi vet hur läget är.

Lägesuppdatering onsdag morgon:

Enligt uppgift från förskolorna har alla ström och personal finns på plats. Kom ihåg att anmäla frånvaro om ditt barn är hemma. 

Grämestaskolan och Nordingråskolan berättar att strömmen är tillbaka och det finns personal på plats. Undervisning bedrivs inte, men de som har behov av tillsyn har möjlighet att komma. Förskola och fritidshem är öppna. Kom ihåg att anmäla frånvaro om ditt barn är hemma. 

Upplägg för tisdag-onsdag

Förskola och fritidshem håller öppet, eftersom det är viktigt med tillsyn för att andra verksamheter ska kunna bedrivas. Vårdnadshavare som har möjlighet rekommenderas dock att hålla sitt barn hemma.

Grundskola F-6 är öppen för de elever som behöver tillsyn. Ingen ordinarie undervisning pågår och vårdnadshavare som har möjlighet rekommenderas att hålla sitt barn hemma.

Årskurs 7-9 fortsätter med fjärrundervisning.

Gymnasieskolan fortsätter med fjärrundervisning.

Särskolans elever och vårdnadshavare från information direkt från skolan.




Tidigare nyheter

Effekter av snöstormen

Snöstormen har rasat under hela natten mot tisdag och fått till följd att vi har en del strömavbrott i kommunen. Detta påverkar verksamheten. Vi uppdaterar löpande.

Kundtjänsten Kom in
Idag, tisdag, har vår kundtjänst Kom in lunchstängt klockan 11.30-12.30.
Växeln är öppen som vanligt. Vi önskar dock att samtal som inte är av akut karaktär kan vänta till imorgon.

Sophämtning
Sophämtning utförs i den mån vägar är snöröjda. Den som inte får sitt avfall hämtat idag kan lämna kärlet framme till dess att det är tömt. VTG hälsar att de kommer att göra nya försök till tömningar så fort det är möjligt.

Grämestaskolan, som omfattar förskoleklass, årskurs 1-3, fritidshem, drabbades av strömavbrott redan igårkväll, så skolan är rejält utkyld. Verksamhet kan inte bedrivas utan vi ber familjerna att hålla barnen/eleverna hemma. Grundsärskolan håller till på Ådalsskolan.

Nordingråskolan, som omfattar förskoleklass, årskurs 1-6 och fritidshem, är utan ström. Som läget är nu går det inte att bedriva någon verksamhet utan vi ber familjerna att hålla barnen/eleverna hemma.

Förskolorna i Nordingrå, Lunde och Frånö har också drabbats av strömavbrott. Inte heller där går det att bedriva verksamhet.

Fotnot: Det finns vårdnadshavare som på grund av sina jobb är beroende av barntillsyn. Därför finns personal ute i våra verksamheter till detta är löst. Själva undervisningen på F-6 togs beslut om att ställa in under gårdagen.


Information om strömavbrott
För information om pågående strömavbrott i kommunen, besök Eons webbplats. Länk till annan webbplats.




Kommunala beslut på grund av
det hårda snöovädret

Det ymniga snöfall som i kombination med hård vind befaras ge stora samhällsstörningar är i full gång. För att vara säker på att rida ut stormen på ett bra sätt har Kramfors kommun fattat ett antal beslut.

Förskola, grundskola och fritidshem,
gymnasium samt särskola

Följande beslut gäller tisdag 12 januari, vi avvaktar beslut om onsdagen till imorgon.

Alla skolskjutsar ställs in. För övrigt har Din Tur ställt in alla kollektiva bussresor utom i Ånge kommun.

Förskola och fritidshem håller öppet då det är viktigt med tillsyn för att andra verksamheter ska kunna bedrivas. Vårdnadhavare som har möjlighet rekommenderas dock att hålla sitt barn hemma under tisdagen.

Grundskola F-6 är öppen för de elever som behöver tillsyn. Den ordinarie undervisningen läggs ned under tisdagen och vårdnadshavare som har möjlighet rekommenderas att hålla sitt barn hemma.

Årskurs 7-9 har idag påbörjat partiell fjärrundervisning. Både Högakustenskolan och Gudmundråskolan frångår sina scheman för morgondagen och låter alla elever omfattas av en heldags fjärrundervisning.

Gymnasieskolan fortsätter med fjärrundervisning. De inställda skolskjutsarna gör dock att elever som enligt planeringen ska vara på skolan inte kan ta sig dit på det sättet.

Särskolans elever och vårdnadshavare från information direkt från skolan.

Snöröjning

Tekniska avdelningen har tillsammans med sin utförande entreprenör planerat för att börja ploga de gator, vägar och ytor som Kramfors kommun ansvarar för klockan 20 ikväll. Maskinparken är förstärkt och man har även sett till att det finns fordon i reserv. Planen är att börja med vägar och gator för att därefter ta sig an gång- och cykelvägar samt andra ytor.

Efter snöröjning behöver även sandning utföras. Under tisdagen sägs snöfallet får inslag av regn, vilket kan ge upphov till hala väg- och gångbanor.

De gator och vägar som Kramfors kommun är väghållare för finns i Kramfors stad, men vi ansvarar även för några områden i Bollstabruk och Nyland.

Riksväg 90 och dess trottoarer samt E4 ingår i Trafikverkets avtal. Myndigheten sköter de flesta vägarna i vår kommun, såväl större som mindre. Det finns även privata vägar som snöröjs genom till exempel vägföreningars försorg.

Hemtjänst

När det gäller vård- och omsorg är det våra duktiga hemtjänstgrupper som påverkas mest av snöoväder som detta. Vi har dock förberett allt med omsorg. Dialogen med våra omsorgstagare är öppen och vi ser över vilka behov som finns. Extra resurser har kallats in, bilarna är fulltankade och vi har även på andra sätt sett till så att vi ska klara av våra vård- och omsorgsåtaganden.

Bokbussen och biblioteket

Bokbussens tur 11 som skulle gått imorgon blir skjuts upp till torsdag 14/1.

Biblioteket håller telefonöppet mellan 09.00-14.00 (stället för som vanligt 09.00-18.00).


Kraftigt snöfall och hårda vindar ger klass 3-varning

Under måndag eftermiddag kommer ett kraftigt snöfall in över kommuner söderifrån. Snöfallet för med stor sannolikhet med sig stora effekter på vårt samhälle. Kommunen och övriga förbereder sig för att klara ovädret så bra som möjligt.

SMHI har uppgraderat sin vädervarning till klass 3. Den gäller för hela Västernorrlands län och variationer kan förstås förekomma. Men östra delen av Ångermanland är utpekad som hårt drabbat område, särskilt längs kusten.

---------------------------------------------------------------------

Grundbudskap:

Under måndagskvällen och natten mot tisdag blir det frisk ostlig vind, närmast kusten hård. Snöfallet, som kan ge 40-70 centimeter och drivbildning, rör sig bort norrut under tisdagen. På onsdagen ser det dock ut som ett nytt snöväder kommer in över oss.

De kraftiga vindarna gör att det bildas drivor och snörök. Ge dig inte ut på vägarna om det inte är nödvändigt. Om du ändå måste ut i trafiken på grund av till exempel ditt jobb, tänk på detta:

Inställda eller försenade tåg, bussar och flyg är tänkbara konsekvenser av snöfallet vilket kan innebära att man inte kommer fram den tid man beräknat. Kolla med det bolag du reser med kring din resa.

Det kan bli strömavbrott till följd av ovädret. Se gärna över vad du har hemma för att klara ett strömavbrott.

  • Tappa upp vatten i flaskor eller annat.
  • Se till att ha mat hemma och ljus och ficklampor tillgängliga.
  • Glöm inte att ladda din mobil.

Ta hand om dig!


Läs mer:

Så förbereder du dig på ett strömavbrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (krisinformation.se)

Vinteroväder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (krisinformation.se)

Förbered dig på det oväntade (kramfors.se)

Hemberedskap, filmtips (kramfors.se)

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
margareta.fallstrom@
kramfors.se