13 januari 2021

Från snöstorm till kyla

Vi har haft några omtumlande dagar med en tuff snöstorm, som medfört strömavbrott på många håll i kommunen. I dagsläget har inte alla hushåll fått tillbaka strömmen och nu aviserar SMHI kallare temperaturer.

Redan nu har kvicksilvret börjat krypa nedåt för att den kommande tiden ligga mellan -12 och -20 grader, varierande på var du bor.

Så här tvära kast mellan väderomslagen är ansträngande för oss alla, och naturligtvis speciellt för de som är drabbade av strömavbrott. Den snö som fallit är blöt och tung, och när den fryser fast på ledningarna finns risk för ytterligare avbrott.

Följ därför väderleksrapporterna noga, men besök också Eons webbplats Länk till annan webbplats. för att se utvecklingen i ditt område.

Hjälp varandra under coronasäkra former
Under snöstormen har vi bevittnat många goda exempel på hur människor hjälper varandra i nöd. Fortsätt att vara medmänniska, men kom ihåg att vi samtidigt har en pandemi att ta hänsyn till. Agera alltså coronasäkert!

Några tips

  • Förbered dig redan nu på kallare temperaturer. Ta in ved eller andra källor till värme som inte är beroende av ström.

  • Klä dig varmt i förebyggande syfte.

  • Kontakta släktingar, grannar och vänner och hör hur de har det. Kanske finns det något enkelt du kan göra, till exempel leverera en termos kaffe och något ätbart. Kanske behöver någon hjälp med att skotta.

  • Har du inte ström i ditt hus och kylan gör det omöjligt att bo kvar? Om du inte har närstående som du vet är fria från covid-19, kan ett enkelt hotellrum vara ett alternativ att tillbringa tiden några dagar.

  • Du som har ström, låna ut powerbanks till strömlösa. Det är viktigt att nödställda har möjlighet att kontakta till exempel räddningstjänsten och närstående.

  • Tappa upp vatten i plastflaskor eller en dunk i säkerhetssyfte om det skulle bli strömavbrott hos dig och vattenpumpen inte funkar.

  • Se till att ha tändstickor, ljus och batterier hemma.

Läs mer:
Så här arbetar Eon vid strömavbrott Länk till annan webbplats.

Bra att tänka på vid strömavbrott Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
margareta.fallstrom@
kramfors.se