21 januari 2021

Coronalättnader för barn och unga födda 2005 och yngre

Vid regeringens och Folkhälsomyndighetens presskonferens idag drogs riktlinjerna upp för vårt samhälle den närmaste tiden. För Kramfors kommun som organisation innebär det förändringar inom skolan, men även annan verksamhet berörs.

Under presskonferensen sade statsminister Stefan Löfven att den verklighet vi levt i under snart ett år saknar motstycke i fredstid. Alla restriktioner och inskränkningar har dock ett enda syfte – att värna liv och hälsa.

Nu ser man en minskning i antalet bekräftade fall, och har även konstaterat att nackdelarna med att göra inskränkningar i barns vardag överskrider fördelarna. Hälsofrågor handlar om mer än smittofrågor, därför har ett antal beslut tagits för att ge barn och unga en mer normal vardag.

Gymnasiet återgår gradvis till undervisning på plats

Rekommendationen om undervisning på distans inom gymnasieskolan ersätts med en rekommendation om att komplettera distans- och fjärrundervisning med närundervisning (på plats i skolan).

Kramfors kommun har beslutat att fortsätta med fjärrundervisning till och med 31 januari, därefter beaktar vi myndigheternas rekommendationer och ökar andelen närundervisning successivt. Rekommendationen gäller till och med den 1 april.

Särskolans elever omfattas inte av beslutet.

Högstadiet ska hållas öppet så långt det är möjligt

Regeringen har tidigare gett högstadieskolornas huvudmän ökad möjlighet att bedriva distans- eller fjärrundervisning. Denna åtgärd ska dock användas om inte övriga smittskyddsåtgärder är tillräckliga, huvudtesen är att högstadiet ska hållas öppet så långt det går.

Kramfors kommun har beslutat att fortsätta bedriva partiell distansundervisning vid Gudmundråskolan och Högakustenskolan under januari månad ut. Från och med den 1 februari återgår skolorna till närundervisning.

Särskolans elever omfattas inte av beslutet.

Barn och ungdomar får ha aktiviteter inomhus

Barn födda 2005 eller senare får från och med 25 januari ha fritids-, kultur- och idrottsaktiviteter inomhus.

För Kramfors kommun innebär det:

  • Idrottsanläggningar, till exempel ishallar och idrottshallar, hålls stängda till och med 7 februari med undantag för föreningsledd träning för barn och ungdomar födda 2005 och senare. Omklädningsrum är inte öppna.

  • Simhallar hålls stängda till och med 7 februari med undantag för föreningsledd träning för barn och ungdomar födda 2005 och senare och de skolor som fortsätter sin simundervisning samt simskola.

  • Kulturskolan är öppen för ämneskurser och mindre framträdanden på den egna skolan. All extern verksamhet, till exempel konserter, uppspel och vernissage, är inställda. Beslutet gäller till och med 7 februari.

Stängt eller ändrad inriktning på offentliga platser

Våra kommunala, offentliga anläggningar är alltså fortfarande stängda för medborgare över 15 år. Förutom idrottsanläggningar och simhallar är konsthallen stängd. Även Öppna förskolans verksamhet ligger nere.

Kramfors bibliotek erbjuder service med möjlighet att reservera, lämna och låna böcker vid entrén. Bokbussen kör enligt schema med plexiglas-skydd och strikta rutiner. Även boken kommer-servicen fungera som vanligt (kassar lämnas utomhus) samt meröppet vid biblioteket i Ullånger med inpasseringsbricka. All programverksamhet såsom sagostunder och språkcaféer är inställda.

Övriga beslut

  • Krogarnas alkoholstopp från klockan 20 på kvällarna förlängs till den 7 februari.

  • Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken fortsätter våren ut.

  • Rekommendationen om distansarbete inom de statliga myndigheterna förlängs till den 7 februari. Även övriga uppmanas att jobba hemma så långt det är möjligt.

  • Arbetsmiljöverket får i uppdrag att göra en riktad tillsynsinsats med fokus på arbetsplatser som är utsatta för smittspridning.

Läs mer

www.kramfors.se/coronavirus


Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Carlstedt
Kommundirektör
0612-801 10
peter.carlstedt@kramfors.se