Jämställdhet är ett av de globala målen för hållbar utveckling.

05 mars 2021

Internationella kvinnodagen 2021

Den 8 mars uppmärksammas internationella kvinnodagen och just detta år 2021 är ett speciellt år i kampen för kvinnors rättigheter i Sverige.

100 år har gått sedan kvinnor för första gången fick möjlighet att förverkliga sina demokratiska rättigheter och rösta i allmänna val och bli valda till riksdagen. På så sätt fick kvinnor möjlighet att påverka innehållet på den politiska agendan.

Under dessa 100 år har väldigt mycket hänt inom jämställdhetsområdet. Ett årtionde där flera jämställdhetsreformer genomfördes var 1970-talet. Under den tiden etableras jämställdhet som ett eget politikområde och i fokus för den tidiga jämställdhetspolitiken stod ofta arbetsmarknaden, där avskaffande av sambeskattning, införandet av kommunal barnomsorg och föräldraförsäkring är några exempel.

Hur jämställt är Sverige och Kramfors idag 100 år
efter genomförandet av rösträtt för kvinnor?

Vi har idag en jämn könsfördelning i Kramfors kommunfullmäktige och positionen som Kramfors kommunstyrelseordförande innehas av en kvinna. En nationell enkät som Jämställdhetsmyndigheten genomförde 2019 visar att en majoritet av befolkningen i hela landet stödjer jämställdhet som ett önskvärt samhällsmål, 79 procent av kvinnorna och 70 procent av männen instämmer helt i påståendet att jämställdhet mellan könen är viktigt. Samtidigt har vi många stora jämställdhetsutmaningar.

Betalt och obetalt arbete: Kvinnor som grupp tar ett större ansvar än män som grupp för obetalt hem och omsorgsarbete. År 2020 tog män i Kramfors ut 26% av föräldraförsäkringen. Kvinnor arbetar deltid i större utsträckning än män och kvinnors sjuktal är högre än mäns sjuktal. Skillnaden i sammanräknad livsinkomst mellan kvinnor och män är i snitt 3,6 miljoner kronor.

Utbildning: Pojkar som grupp har lägre skolresultat än flickor som grupp genom hela grundskolan. År 2020 var det i Kramfors också mer än dubbelt så många kvinnor som män som uppnått grundläggande behörighet till eftergymnasial utbildning, 66 respektive 30%.

Våld: Både kvinnor och män utsätts för våld, framförallt från män. Kvinnor löper störst risk att utsättas för våld i hemmet medan män utsätts för mer våld på offentlig plats. Samtidigt begränsas kvinnor i större utsträckning än män av upplevelsen av otrygghet.

36% av Kramfors kvinnor svarar att de ofta eller ibland avstår från att gå ut ensamma på grund av rädsla för överfall eller liknande. Motsvarande siffra för män är 5%. Flickor och kvinnor utsätts också för mer hot och hat på nätet än vad pojkar och män gör.

Jämställdhet är en rättighet för alla invånare
och en självklar del av kommunens uppdrag

Arbetet för jämställdhet mellan olika grupper av kvinnor och män, flickor och pojkar är en grundläggande demokratifråga som behöver prioriteras och utvecklas.

På internationella kvinnodagen är det exakt ett år sedan som Kramfors kommun ställde sig bakom den europeiska deklarationen för jämställdhet, CEMR-deklarationen. Alla som undertecknar deklarationen åtar sig att jämställdhetsintegrera sina verksamheter. Undertecknandet öppnade upp för möjligheten att ansöka till SKRs koncept Modellkommuner för jämställdhet.

I höstas blev Kramfors kommun antagen att tillsammans med andra modellkommuner i landet utveckla vårt jämställdhetsarbete ytterligare. Vi ska fortsätta att mäta och kartlägga ojämställdhet och analysera resultaten för att på så sätt möjliggöra bättre insatser som når Kramfors invånare.

Målet är att lära av varandras framgångsrika arbetssätt. Tillsammans kan vi förändra de ojämställda villkor som kvinnor och män lever med och skapa goda livsmiljöer för våra invånare.

Uppmärksamma Internationella kvinnodagen digitalt

Om du vill ta del av uppmärksammandet av internationella kvinnodagen finns det i år goda möjligheter att göra det digitalt. Här följer ett antal kostnadsfria tips från olika håll i landet.

Lyssna till föreläsningar, brandtal, panelsamtal eller se en utställning om rösträtt!

SKR: Modernt ledarskap - samtal om ledarskap och hur vi gemensamt ser till att makt och inflytande är jämställt för toppolitiker i kommuner och regioner
8 mars 2021 klockan 10.30 - 12.00

Webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utställningen: ’Hörs din röst?’ och föreläsningar:
8 mars klockan 12.00 Magda Augustsson
8 mars klockan 18.00 Linnéa Claesson

Webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Linköpings universitets studentkårer och Forum för genusvetenskap och jämställdhet bjuder in till ett samtal om samtycke och gråzoner med två aktuella föreläsare.
8 mars klockan 15-16 ”Sex, våldtäkt och gråzonen däremellan” Lena Gunnarsson
8 mars klockan 16-17 ”Gråzonerna i skuggan av Assange” Anna Ardin

Webbplats: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

• Unizons tjej- och kvinnojourers events under internationella kvinnodagen. Flera arrangerar digitala manifestationer.

Webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

• Forum jämställdhet – inspelade föreläsningar och tal från mässan Forum jämställdhet 2021.

Webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Liv Höglund
Jämställdhetsutvecklare
0612-800 46
liv.hoglund@kramfors.se