17 maj 2021

Höga Kusten vill ta klimatomställningen en nivå till

Höga Kusten-kommunerna Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors och Sollefteå ansöker nu tillsammans om att bli en av Viable Cities 20 pionjärstäder för att skynda på omställningen och nå klimatneutralitet till 2030.

Arbetet ska ha fokus på tre områden: en hållbar destination, företagens hållbara omställning och att mobilisera medborgarnas kraft.

Höga Kusten är en av Sveriges snabbast växande destinationer och därmed en viktig arena för att kraftsamla arbetet med att bli klimatneutrala till år 2030. Här finns en handlingskraftig befolkning, innovativa företag och forskningscentra. För att klara klimatomställningen krävs samarbeten över alla gränser i samhället och tillsammans med engagerade medborgare i Höga Kusten finns bättre förutsättningar att lyckas.

– Alla behöver tänka till och göra klimatsmarta val och att göra det tillsammans med andra är den bästa vägen framåt. Kramfors kommun krokar därför arm med de andra Höga Kusten kommunerna och fokuserar på tre områden, en hållbar destination, företagens hållbara omställning och att mobilisera medborgarnas kraft, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors.

I Viable Cities satsning ”Klimatneutrala Städer” ingår redan nio städer och nu efterlyses ytterligare elva pionjärstäder. Höga Kusten-kommunerna Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors och Sollefteå söker nu tillsammans fem miljoner kronor till projektet.

Att använda ny teknik och driva på digitaliseringen blir en nyckel för att hitta effektivare lösningar och möjligheter att ta vara på befintliga resurser i lokalsamhället.

Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram med fokus på klimatneutrala och hållbara städer. Programmets mission är att snabba på omställningen till klimatneutrala städer till 2030 med ett gott liv för alla inom planetens gränser.

Programmet genomförs med stöd i en samlad satsning från Vinnova, Energimyndigheten och Formas, där Energimyndigheten är huvudansvarig myndighet. KTH är värdorganisation.

Satsningen ska även bidra till en kraftsamling från flera nationella myndigheters och organisationers sida för att stärka kommunernas förmåga att genomföra klimatomställningen. Det ska ske på ett sätt så att det bidrar till ökad ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet i linje med de globala hållbarhetsmålen.

Läs mer på viablecities.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Linnea Nilsson

Frågor kring nyheten?

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se