Lukas Hansson, Alexander Werner, Jonathan Backlund och Hampus Norberg vid Lenny Clarhälls monument.

27 maj 2021

Särskolans elever provgår demonstrationsvägen

Förra veckan besöktes Marieberg. Igår var det dags för demonstrationsvägen, och den spännande historien om Ådalen 31. Särskolans elever hjälper kommunen i tillgänglighetsprojektet INKULT - inkluderande kulturmiljöer.

Projektet INKULT - inkluderande kulturmiljöer, vill undersöka hur man kan hjälpa besökare att förstå det förmedlade budskapet på en viss plats. En verktygslåda för att öka tillgängligheten till kulturmiljöer har därför tagits fram och testas nu.

Grundsärskolan årskurs 6-9 besökte förra veckan kulturreservatet Mariebergs sågverkssamhälle, men igår var det dags för en annan typ av kulturmiljö.

Vandring längs demonstrationsvägen

Demonstrationsvägen iordningställdes inför 90-årsminnet av Ådalen 31 den 14 maj i år. Kommunen har röjt sly och grusat upp, skyltat längs vägen och tryckt broschyrer med kartor. Vägen går från Frånö Folkets hus till Lunde Folkets hus, men sträckan kan naturligtvis anpassas.

Särskolan valde att börja sin vandring i Strömnäs, där det berömda fotografiet över demonstrationståget togs av arbetaren Evert Edberg. Solen sken över elever och lärare när de gick de två kilometrarna till Lunde Folkets hus.

Många frågor i Lunde

Framme i Lunde undersökte gruppen var demonstranterna gått och var de mötte militärerna. Lenny Clarhälls monument från 1981 väckte också frågor. Klasserna hade förberett sig bland annat genom att läsa en berättelse med bildstöd, om trumpetaren Tore Alespång.

Berättelsen om Tore togs fram med hjälp av INKULTs verktygslåda. Nu ska särskolan utvärdera besöket. Verktygslådan kommer sedan justeras och förbättras.

Projektets omfattning

Metoderna i verktygslådan undersöks i testbäddar på tre platser i Sverige. Förutom hos oss i Kramfors kommun kommer det även finnas testbäddar i Spånga-Tensta utanför Stockholm och Visby på Gotland. Projektet började försommaren 2020 och avslutas i december 2021. Finansiering kommer från forskningsrådet Vinnova.

Läs mer

INKULT - inkluderande kulturmiljöer
90-årsminnet av Ådalen 31

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström,
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se

Irene Svedberg,
Förstelärare grundsärskolan
irene.svedberg@kramfors.se