Stefan Engblom och Kristoffer Sundin skapar konst längs Kungsgatan

24 juni 2021

Konstnärer tar älven till centrum

I och med ombyggnationen av Kungsgatan uppförs offentlig konst på några utvalda platser längs vägen. Kristoffer Sundin och Stefan Engblom har inspirerats både av älvens rörelse i landskapet, och vågformerna i vattnet och bergen.

Just nu pågår en omfattande upprustning av Kungsgatan. Vägen ska smalnas av och få en mer stadsmässig utformning. Träd och buskar ska planteras och belysningsarmaturer bytas ut. På den sida som vetter mot Gudmundråskolan ska en gång- och cykelväg anläggas.

Enprocentsregeln för offentlig konst

Kommunen antog för ett år sedan en ny riktlinje för gestaltning av offentliga miljöer och offentlig konst. Den innebär bland annat att vi bör avsätta en procent av budgeten vid ny-, om- och tillbyggnation till offentlig konst.

Detta projekt är första gången kommunen använder sig av enprocentsregeln. Genom att kombinera medel från Krambos ombyggnation av gamla järnhandeln med budgeten från Kungsgatan, har två konstnärer kunnat anlitas för att skapa en gestaltning längs vägen.

Gestaltning som skapar rum

Kristoffer Sundin och Stefan Engblom har båda rötterna i kommunen: Kristoffer i Docksta och Stefan i Prästmon. De är utbildade vid Konstfack i Stockholm, men spenderar en hel del tid i Höga Kusten. I uppdraget ingick att ta fram en gestaltning som skapar rum och platser längs Kungsgatan.

Tillsammans med kommunens gestlatningsgrupp beslutades att fokusera på området utanför Gudmundråskolan och vid gångvägen upp mot kvarteret Snickaren, samt i korsningen mot Ringvägen.

Med älven som inspiration

Konstnärerna har inspirerats av älven, av vågrörelser i vattnet och bergens vågformade siluetter. Tillsammans har de formgivit skulpturala skärmar av valsad plåt som ska skapa rum längs Kungsgatan. Arbetet med konsten sker i samma takt som ombyggnationen av gatan. Arbetet beräknas vara färdigt i höst.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Stefan Välijeesiö
Samhällsplanerare
0612-801 15
stefan.valijeesio@kramfors.se

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se