26 augusti 2021

Chans att tycka till genom medborgarundersökning

Under hösten genomför Kramfors kommun en medborgarundersökning i samarbete med Statistiska centralbyrån, SCB. 1200 av våra kommuninvånare har slumpvis valts ut att delta. Kanske är du en av dem?

Kramfors kommun efterfrågar ofta kontakt med medborgarna. Vi uppmuntrar alla som har synpunkter, förslag och annat att lämna dem via Dialog Kramfors som finns på kramfors.se.

SCB:s medborgarundersökning är ett annat sätt att få veta vad befolkningen tycker och tänker.

– Att arbeta tillsammans är en självklarhet för Kramfors kommun som organisation. Utveckling sker bäst i samverkan och då behöver vi också veta hur tankarna går och vilka önskemål som finns, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande.

Nationell undersökning uppdelad på kommunnivå
SCB:s medborgarundersökning är en nationell aktivitet som lockar många kommuner att delta. I år slår man rekord då 161 av 290 kommuner deltar.

Undersökningen mäter invånarnas uppfattning i en mängd aspekter om hur det är att leva och bo i kommunen. Frågeställningarna kretsar dessutom kring hur integration och delaktighet fungerar ur invånarnas perspektiv.

– Vi har i år valt att lägga till två egna områden: återvinning och källsortering. Det är brännande ämnen som vi gärna vill få input kring, säger Malin Svanholm.

Webb eller papper
De personer som tillfrågas att vara med i undersökningen är slumpmässigt utvalda från befolkningsregistret. Urvalsstorleken är olika beroende på hur stor kommunen är.

Den som väljer att delta kan antingen besvara undersökningen på pappersenkät eller via webben. Webbenkäten går att besvara på engelska, pappersenkäten finns även på arabiska.

Ett informationsbrev skickas ut till alla utvalda. Möjlighet finns att besvara enkäten både på papper och på webben.

Sista svarsdag
Årets insamlingsperiod pågår till den 3 november. Svarar du på pappersenkäten behöver du skicka den senast 28 oktober. Resultaten presenteras i december.

– Det är helt frivilligt att delta i undersökningen. Vi önskar dock att så många utvalda som möjligt lämnar sina synpunkter så att vi får ett bättre underlag att jobba vidare med. Allas åsikter är viktiga och gör skillnad, avslutar Malin Svanholm.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Andreas Gylling
Utredningssekreterare
0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se