Sedlar.
18 oktober 2021

Positiv delårsrapport med förbehåll

Kramfors kommuns delårsrapport redovisar de första åtta månaderna ett positivt resultat enligt förväntan. Prognosen för helåret är +2,9 miljoner kronor. Ett positivt resultat, men ändå sämre än budget.

Det betyder att utmaningarna kvarstår att ställa om och anpassa verksamheterna för ett fortsatt långsiktigt arbete med att sänka kostnaderna.

– Kramfors ska vara en attraktiv kommun att både bo och verka i. Vi kommer fortsätta att ha vårt fokus på skola, vård och omsorg. Därför är det viktigt att vi har en långsiktig stabil ekonomi inför framtiden och kommande generationer, säger Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande.

Pandemin har påverkat resultatet
Effekterna av pandemin fortsätter att påverka kommunens verksamhet och största avvikelsen har välfärdsnämnden som beräknar att covidkostnaderna vid årets slut landar på 23 mnkr.

För att mildra effekten har det beslutats om en tilläggsbudget på 25 mnkr till nämnderna fördelade enligt följande: välfärdsnämnden 13 mnkr, bildningsnämnden 3,5 mnkr, produktionsnämnden 1,5 mnkr, kommunstyrelsen 0,9 mnkr och överförmyndarnämnden 0,1 mnkr. Tillägget är möjligt tack vare den tillväxt som tog fart i den svenska ekonomin med fler arbetade timmar vilket påverkar kommunens ekonomi i form av ökade skatteintäkter och statsbidrag.

Helårsprognos
Helårsprognosen för kommunens resultat är +2,9 mnkr vilket är att jämföra med det budgeterade resultatet på +15 mnkr. Totalt uppvisar nämnderna ett beräknat underskott på -12,6 mnkr. I nämndernas prognosticerade resultat finns avvikelser hos kommunstyrelsen med +5,2 mnkr, välfärdnämnden med -13 mnkr. Bildningsnämnden och Produktionsnämnden håller sig inom budgetramarna.

Framtida utmaningar
Flera av målvärdena pekar i en försiktigt positiv riktning, men vi ser att det är fortsatt viktigt att fortsätta arbeta med handlingsplaner för att få en ekonomi i balans.

– Det har varit två unika år som förändrat inte bara vår verksamhet utan hela världen. Det kommer bli svårt att jämföra dessa år med kommande år, även när vi söker referenser i backspegeln, säger Jon Björkman (V) kommunstyrelsens vice ordförande.

Investeringar
Kommunens totala investeringar till och med augusti 2021 uppgår till 45 mnkr. Den största investeringen är Skulebergets linbana med 24 mnkr. I projektet har externa finansiärer, till exempel EU:s strukturfonder, Region Västernorrland och Docksta BTK, skjutit till pengar för att möjliggöra denna lyckosamma investering.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige godkänner upprättad delårsrapport, samt uppmana välfärdsnämnden att fortsätta arbetet med att genomföra åtgärderna i sina handlingsplaner för att anpassa verksamheten till beslutad budgetram.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se