25 oktober 2021

Nya vädervarningar

Från och med slutet av oktober benämns SMHIs vädervarningar gul varning, orange varning och röd varning istället för som tidigare Klass 1, 2 och 3. Röd varning är den allvarligaste graden.

Val av varningsnivå kommer framöver att göras utifrån de konsekvenser som väntas uppstå i ett visst område. Samma väder kan som bekant få olika konsekvenser på olika platser: 20 centimeter snö i ett storstadsområde ger till exempel helt andra konsekvenser än 20 centimeter i fjällen. Därför kommer samma snömängd kunna ge en högre varningsnivå i storstadsområdet än i fjällen.

På så sätt blir varningarna för besvärligt väder mer anpassade för dig där du är just nu – och du kan lättare fatta rätt beslut och förbereda dig på ett bra sätt. Detta bidrar i sin tur till minskad sårbarhet och ökad säkerhet i samhället.

Följ gärna vädervarningarna i SMHIs app där du kan prenumerera på notiser för vädervarningar.

Varför är det viktigt med vädervarningar?
Målet är att såväl samhället som privatpersoner ska få bättre förutsättningar att förbereda sig och hantera den aktuella vädersituationen. På så sätt minskar vi sårbarheten och ökar säkerheten.

Hur ska jag agera vid en varning?
Varningsnivån berättar hur allvarliga konsekvenser som väntas. Den kompletteras också med information på hur vädret kan påverka din omgivning. Detta underlättar för dig att göra en bedömning om hur du kan beröras och hur du bör agera.

När börjar de nya vädervarningarna att gälla?
Planerat datum för övergången till det förnyade vädervarningssystemet är den 26 oktober 2021. Skulle det vara ett komplicerat väderläge den 26 oktober finns två primära reservdatum; 28 oktober och 2 november.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
margareta.fallstrom@
kramfors.se