25 november 2021

Orange Day - tillsammans mot relationsvåld

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem. Den här veckan deltar Kramfors kommun i årets viktigaste kampanj En vecka fri från våld. Syftet är att uppmärksamma att relationsvåld går att förebygga, och att hjälp finns att få.

Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande (S) och Peter Carlstedt, kommundirektör tar ett tydligt ställningstagande i frågan - ett liv fritt från våld är en mänsklig rättighet.

– Våld i nära relation är ett allvarligt brott. Det är ett utbrett samhällsproblem och vi har ett ansvar att hjälpa utsatta, säger Malin Svanholm.

Med nationella och gemensamma informationsinsatser lyfts frågan extra mycket under november och bidrar till att öka kunskapen om våld och hur man som utsatt kan få hjälp.

– Arbetet med att förebygga våld i nära relation pågår året runt i vår verksamhet, men jag är tacksam att det uppmärksammas allt mer. Vi behöver synliggöra den sårbara gruppen och hur vi tillsammans, alla i samhället, kan arbeta för att upptäcka, agera och förebygga våldet, säger Peter Carlstedt.

Mer pengar till kvinnojouren 2022

Med vetskapen om att det är ett utbrett samhällsproblem, samtidigt som det under pandemin har drabbat kvinnor särskilt hårt, ökar kommunen sitt ekonomiska stöd till kvinnojouren.

– Kommunen har sedan flera år stöttat kvinnojouren, och under 2022 får kvinnojourens verksamhet 200 000 kr extra i stöd. De gör ett fantastiskt viktigt jobb, även om man önskar att det inte skulle behövas, säger Malin Svanholm.

Modellkommun för jämställdhet

Under 2020 ställde sig Kramfors kommun bakom den europeiska deklarationen för jämställdhet, CEMR, och blev därefter utsedd till en av landets modellkommuner 2021-2022 för jämställdhetsintegrering. Det betyder att jämställdhetsfrågorna ska finnas med i det ordinarie arbetet i verksamheternas planering, genomförande och uppföljning – och inte som ett spår vid sidan om.

Orange day 25 november – länet färgas orange

Den 25 november, på internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor, används färgen orange runt om i Sverige och världen för att uppmärksamma detta. I vårt län kommer bland annat Modo och Timrå hockeylag att bära orange armbindel under matcher och flera byggnader kommer belysas i färgen orange.

Är du utsatt för våld? Det finns hjälp att få!

Kramfors kommun jobbar aktivt och erbjuder olika stödinsatser för dig som blir utsatt för våld, utsätter andra för våld, eller lever i en familj där någon är våldsam.

På sidan Våld i nära relationer Länk till annan webbplats. finns kontaktuppgifter till kommunens Mottagningsgrupp samt länkar till flera olika organisationer och verksamheter som du kan vända dig till.

Mer om Orange week

Här finns mer information om Orange week - En vecka fri från våld Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Peter Carlstedt
Kommundirektör
0612-801 10
peter.carlstedt@kramfors.se