26 november 2021

Tredje vice talman Kerstin Lundgren besökte Kramfors –
kom hem

Det är i år 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige, vilket räknas som demokratins genombrott. Detta firar riksdagen genom att talmännen besöker alla län. För tredje vice talman Kerstin Lundgren blev det en chans att komma hem.

– Det är väldigt roligt att få komma till Kramfors, eftersom jag är född och uppvuxen i Lugnvik. Det var här mitt engagemang startade och insikten föddes att jag som enskild person faktiskt har en chans att påverka och utveckla, säger Kerstin Lundgren (C).

Besök på myndigheter och skolor
Att riksdagens jubileum tar avstamp i historien och på så sätt bildar grund för de samtal som fördes under fredagen var det inget tvivel om. Kerstin Lundgren besökte först Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Folke Bernadotteakademin på Sandö.

Räddningsgymnasiet på Sandö, som har en särpräglad inriktning mot civil krishantering och är FN-skola, fick också höra berättelsen om hur det gick till när kvinnor kämpade för att få samma villkor som män.

– Då sades det hånfullt att kvinnor inte förstår politik, att kvinnor inte kan ta viktiga beslut. Ja, man hävdade till och med att kvinnor inte skulle kunna få plats på grund av sina krinoliner, alltså stora klänningar, berättar Kerstin Lundgren.

– Sådana här tankar om människor lever kvar än idag, till exempel när man pratar om att sänka rösträtten. Och i många andra länder har inte alla rösträtt, exempelvis interner, så vi ska vara oerhörda glada över vår demokrati.

Kerstin Lundgren och Malin Svanholm

Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S), hade äran att vara med Kerstin Lundgren hela dagen i Kramfors.
– En mycket intressant dag med ett viktigt tema. Demokratifrågor har ingen partitillhörighet och jag är väldigt glad över att ha fått lära känna Kerstin.

Tillbaka i sin forna gymnasieskola
Särskilt känslosamt blev det för Kerstin Lundgren vid besöket på Ådalsskolan; hennes gamla skola där hon själv gått och även varit ordförande i elevkåren.

I sal E20 fick hon chansen att prata med elever från klasserna SA19, SA20 och ES19. Det fullsatta klassrummet var knäpptyst under Kerstins berättelse och många fick nog en aha-upplevelse om att man faktiskt kan komma så långt och jobba så pass högt upp och komma härifrån.

– Jag vill uppmuntra var och en att ta fasta på intressen och engagera sig i frågor. Driv utveckling, ta kontakt med kommunen och andra myndigheter, ja även oss på riksdagen, säger Kerstin.

– Vi har alla en röst, en möjlighet att bära demokratin framåt. Om 100 år framåt är det barnbarnen till dagens unga som analyserar historien. Då hoppas jag att de är lika stolta som vi är idag för det som hände 1921.

Kerstin Lundgrens besök i Kramfors avslutades hos Yrkeshögskolan Höga Kusten på Vallen.

Fotnot:
Talmansresan i länet omfattar två dagar, och även två talmän. Förste vice talman Åsa Lindestam (S) finns också med, men hon gjorde besök i Sundsvall under fredagen. Imorgon, lördag, ska de båda besöka Timrå och Härnösand.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se