08 mars 2022

Internationella kvinnodagen

Den 8 mars uppmärksammas den internationella kvinnodagen. Det har gått 101 år sedan de första kvinnorna röstades in i riksdagen, och givetvis har vi ett mer jämställt samhälle idag än vad som var fallet då. Men hur långt har vi kommit, och hur jobbar Kramfors kommun med jämställdhet?

Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. Här är Malin Svanholms tankar om den internationella kvinnodagen:

– Jämställdhet har varit och är ett politiskt prioriterat område. Jag ser jämställdhet som en rättvisefråga och har brunnit för frågan under hela min politiska karriär. Systerskapet mellan oss kvinnor är viktigt och som kvinnlig ledare är jag stolt över möjligheten att få vara en förebild för flickor och kvinnor. Jag vill visa att vi kvinnor inte har sämre möjligheter till ledande positioner än män och att vi kan utmana de maktstrukturer som präglar samhället, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande.

Nationella milstolpar

Kvinnor har fört en kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män och här har vi några milstolpar:

- Det var först 1921 som de fem första kvinnorna valdes in i riksdagen.

- I april 1960 prästvigdes de tre första kvinnorna.

- 1974 infördes föräldraförsäkringen.

- 1979 antogs i Sverige en första jämställdhetslag (trädde i kraft juli 1980) - män och kvinnor fick formellt samma villkor i svenskt samhällsliv. Avser främst att förbättra kvinnors villkor i arbetslivet.

- Efter 100 år med allmän rösträtt valdes 2021 den första kvinnan, Magdalena Andersson, som statsminister.

Kommunens arbete med jämställdhet

Sedan hösten 2020 har Kramfors, som en av fem kommuner i landet, deltagit i Sveriges kommuner och Regioners (SKR) satsning Modellkonceptet för jämställdhetsintegrering. Projektet är en del av en pågående förbättringsresa, som inte tar slut, för en mer jämställd och likvärdig service och omsorg till såväl invånare som medarbetare.

I år är det, på dagen, två år sedan som Kramfors kommun undertecknade den europeiska deklarationen för jämställdhet, CEMR. Det är ett offentligt ställningstagande att jämställdhet ska råda mellan kvinnor och män och att vi inom våra verksamheter ska genomföra åtgärder som är i enlighet med deklarationen.

Vi kan också nämna att Kramfors kommun skrev historia när kommunens första kvinnliga kommunalråd Malin Svanholm tillträdde posten 1 januari 2020!

Hur ligger kommunen till med några av de nationella jämställdhetspolitiska målen?

Jämn fördelning av makt och inflytande

I Kramfors kommunfullmäktige, ledamöter och ersättare, är könsfördelningen relativt jämn. 53 % män och 47 % kvinnor.

Ekonomisk jämställdhet

Lönegapet mellan kvinnor och män har sedan 2017 minskat med 4,43 %. 2021 tjänade kvinnorna 97,57 % av vad männen tjänade. 2017 var siffran 93,14 %. Årligen görs en lönekartläggning för att säkerställa en jämställd löneutveckling.

Föräldraledighet

År 2021 tog män i Kramfors ut 25 % av föräldrapenningdagarna. Tillfälliga föräldrapenningdagar (VAB) som togs ut av män var 41 %.

Inspiration

Forum jämställdhet – inspelade filmer från mässan Forum jämställdhet 2022:

Filmer från Forum Jämställdhet 2022 - Forum Jämställdhet (forumjamstalldhet.se) Länk till annan webbplats.

SKR – Toppolitikers ledarskap och jämställd makt

Kostnadsfritt digitalt seminarium kl.10.30–12.00

Toppolitikers ledarskap och jämställd makt | SKR Länk till annan webbplats.



Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jill Arkeflod
Samordnare
Tel: 0612-801 67
jill.arkeflod@kramfors.se