22 mars 2022

Verktyg för tillgängliga kulturmiljöupplevelser

Nu finns en handbok för dig som vill skapa tillgängliga upplevelser för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Enkla verktyg öppnar nya möjligheter för en grupp som sällan inkluderas. Handboken är resultatet av projektet INKULT, som nyss avslutats.

Krav på tillgänglighet och själva begreppet tillgänglighet associeras oftast med fysiska anpassningar av byggnader och miljöer. För personer med intellektuella funktionsvariationer handlar tillgänglighet ofta om helt andra saker, som kräver andra anpassningar.

Verktyg testades i Kramfors och Visby

Vad som krävs och hur man kan arbeta praktiskt med den här gruppens behov är vita fläckar på kunskapskartan för många, vilket är ett problem. Men nu finns ett stöd, i form av en handbok som har tagits fram av ett Vinnova-finansierat projekt med testbäddar i kulturmiljöer i Visby, Stockholm och Kramfors.

Här hos oss besökte grundsärskolan årskurs 6-9 kulturreservatet Mariebergs sågverkssamhälle och Demonstrationsvägen, Ådalen 31. Tillsammans med Köja-Marieberg Lokalhistoriska förening och eleverna har vi testat och utprövat ett antal enkla verktyg, som tillgängliggör information.

Handbok för inkluderande kulturmiljöer

Handboken innehåller tips om konkreta insatser som varken kräver stora resurser eller förkunskaper men som gör stor skillnad. Det kan till exempel handla om hur man kan hjälpa personer ur målgruppen att förbereda sig inför ett besök, vilket är väldigt viktigt för många av dem.

Projektets omfattning

Projektet började försommaren 2020 och avslutades i december 2021. Finansiering kommer från innovationsmyndigheten Vinnova. Bakom projektet stod företagen Living Cities och Norconsult tillsammans med Kramfors kommun.

Själva handboken och en film som sammanfattar handbokens innehåll finns på projektets hemsida:

INKULT - Inkluderande kulturmiljöer

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se