Kostchef Emilia Norberg visar upp en bordsryttare som finnas ute i alla skolrestauranger på torsdag.

Kostchef Emilia Norberg visar upp en bordsryttare som finnas ute i alla skolrestauranger på torsdag.

28 september 2022

Kostavdelningen jobbar mot matsvinn - info i skolmatsalarna

Imorgon, torsdag, är det Internationella matsvinnsdagen, som passande nog sammanfaller med Krisberedskapsveckan och årets tema mat. Kramfors kommun arbetar alltid för att minska matsvinnet, men gör en extra insats den dagen i skolrestaurangerna.

– Vi har tagit fram ett informationsmaterial som delas ut i alla matsalar. Det är affischer och bordsryttare med fakta kring mat och matsvinn, berättar kostavdelningens chef Emilia Norberg.

21 gram matsvinn per elev och dag
Att förebygga att det slängs mat i onödan är som sagt inget nytt initiativ. Kostavdelningen har under många år haft matsvinnet under luppen och man mäter varje dag hur mycket som slängs. Den senaste siffran är att det kastas 21 gram per elev och skoldag.

– Det kan tyckas vara en liten siffra, men när man multiplicerar summan med antalet elever och dagar blir det en ansenlig vikt. För att spara både miljö och pengar är vår ambition ständigt att reducera avfallet, säger Emilia Norberg.

Populär mat kastas mest
Ironiskt nog kastas mest mat de dagar maträtterna är populära. Eleverna tar då för sig rejäla portioner för att det är gott, för att de är rädda att inte få tillräckligt eller för att de inte orkar stå i kö en gång till vid påfyllning. Resultatet är att många inte orkar äta upp allt, utan en del hamnar i slaskhinken.

– Genom att informera hoppas vi att fler tänker till lite extra innan de lassar på tallriken. Vi är superglada över att eleverna uppskattar maten, men önskar så klart att så lite som möjligt kastas.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
0612-801 19
margareta.fallstrom@kramfors.se

Emilia Norberg
Kostchef
0612-804 13
emilia.norberg2@kramfors.se