02 november 2022

Kramfors tilldelas 63 miljoner kronor av Kammarkollegiet

Kramfors kommun har blivit beviljad ett statligt bidrag på 63 094 750 kronor genom Kammarkollegiets delegation för ekonomi i balans.

Statsbidraget avser omställnings- eller effektiviseringsåtgärder som leder till att få en ekonomi i balans. För Kramfors kommun handlar det om bidrag till bland annat välfärdsteknik, energibesparande åtgärder, effektivare distribution av matlådor och rivning av byggnader.

– Det är ett positivt besked som ger oss betydligt bättre förutsättningar att genomföra investeringar och åtgärder. Det hjälper oss att få en starkare ekonomi och medför att vi skapar ett mer hållbart Kramfors, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vissa av de åtgärder som vi får bidrag till får stöd till 50 % av bedömd investeringskostnad. För att kunna ta emot hela stödet behöver kommunens egna investeringar utökas med cirka 30 miljoner kronor under åren 2023 och 2024, varav 10 miljoner rör de kommunala bolagen.

Vad händer nu?

Nu startar arbetet med att planera och genomföra de planerade åtgärderna. Det är viktigt att den beräknade effekten av dem realiseras för att skapa en ekonomi i balans på lång sikt, men det finns en del frågetecken kopplade till beslutet. Vår ekonomichef, Malin Rydmark har därför fått i uppdrag att fortsätta dialogen med Kammarkollegiet.

Om kammarkollegiets statsbidrag

Det var den 25 oktober som Delegationen för kommunal ekonomi i balans fattade det sista tilldelningsbeslutet av statsbidraget. Av 38 kommuner och regioner som var berättigade att ansöka var det 28 som sökte; 23 kommuner och fem regioner. Det riktade statsbidraget är på totalt 750 miljoner kronor.

Mer information om statsbidraget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Malin Rydmark
Ekonomichef
Tel: 0612-801 37
malin.rydmark@kramfors.se