gul broschyr med texten "viktig information till Sveriges invånare. Om krisen eller kriget kommer"

Ny broschyr: Om kriget eller krisen kommer

Från och med den 18 november 2024 skickar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) ut en ny version av broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla Sveriges hushåll. Broschyren har reviderats utifrån det rådande omvärldsläget.

Vad ska du som privatperson göra?

Broschyren innehåller en mängd handfasta råd till dig som privatperson. Både saker som du kan förbereda, men också hur du ska och kan agera om något inträffar. Läs broschyren, ta till dig informationen och se till att spara den!

Nedan finns en FAQ med svar på vanliga frågor.

Kommer det att bli krig i Sverige?

Det finns inget omedelbart krigshot mot Sverige. Däremot har det generella säkerhetsläget försämrats över tid och sedan den förra broschyren från 2018 skickades ut och Försvarsmakten och Säkerhetspolisen bedömer att vi är i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

Hur kommer kommunen att hjälpa mig vid en allvarlig kris eller krig?

Broschyren ”om krisen eller kriget kommer” har skickats ut till alla hushåll i Sverige. Den ger handfasta råd för hur privatpersoner kan förbereda sig för en kris och ytterst krig. Utgångspunkten är för alla privatpersoner är att de ska ha en egen beredskap för att klara sig i minst 7 dagar utan samhällets stöd.

Kommunen kommer att fokusera våra resurser på att upprätthålla den samhällsviktiga verksamhet som vi bedriver såsom skola, äldreomsorg, vatten- och avloppsförsörjning.

Varför ska jag ha hemberedskap för minst en vecka?

Du är en del av Sveriges beredskap och totalförsvar. Med en god hemberedskap bidrar du till att hela samhället bättre klarar en svår påfrestning. Minst en vecka förväntas de flesta av oss klara våra grundläggande behov som mat, vatten och värme, utan samhällets stöd vid en allvarlig händelse. Då kan samhället fokusera på att hjälpa dem som bäst behöver det. Har du en god hemberedskap kan du även hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.

Jag har behov av stöd i vardagen hur kan min biståndshandläggare hjälpa i kris och krig?

Alla har ett eget ansvar för att ha en hemberedskap. Din biståndshandläggare kan hjälpa dig i att identifiera de behov du kan tänkas ha. Ta gärna hjälp av nära och kära, vänner och bekanta i detta också. Biståndshandläggare kontaktas genom de ordinarie kontaktvägarna.

Det står att min kommun informerar om hur jag ska slänga toalettavfall om avloppen inte fungerar.

Kramfors kommun arbetar just nu tillsammans med länets andra kommuner och länsstyrelsen på planer för hur toalettavfall ska hanteras om avlopp inte fungerar. För vidare frågor hänvisas till produktionsförvaltningen och ansvarig för avlopp.

Varför finns det inte något skyddsrum där jag bor?

Inga nya skyddsrum har byggts i Sverige sedan 2002, om du bor i ett nybyggt område kan det bero på detta. Skyddsrum är ofta placerade i tätorter med hög befolkningstäthet utifrån hur hotbilden såg ut under Kalla Kriget. Om du vill veta var ditt närmaste skyddsrum finns besök msb.se och sök på skyddsrumskarta. Broschyren ger även tips på andra sätt att skydda sig.

Uppdaterad:

Innehåll på sidan