Conny Eriksson, Hjördis Åsander, Jimmy Söderström, Jan Sahlén, Anna Hedensjö Johansson

22 maj 2017

Kramfors näringsliv håller ställningarna

Ifjol utsågs Kramfors till årets klättrare vid Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i länet. Även i år får vi betyget 3,3 av 6 och håller därmed ställningarna.

- Vi har tagit fasta på några områden och satsat extra på dem, säger Conny Eriksson, näringslivschef.

Svenskt Näringsliv gör årligen en undersökning om hur företagsklimatet är i landets kommuner. I Kramfors kommun gick enkäten ut till 200 företag, varav 96 valde att svara. 23 kommunpolitiker har också varit med i betygsättningen.

Delad tvåa i länet
Omdömet 3,3 ska jämföras med medelvärdet i Sverige, som är 3,4. Jämfört med ifjol behåller vi samma omdöme. Sett till Västernorrlands län ligger Kramfors på delad silverplats (med Örnsköldsvik) efter segraren Timrå.

- Vi arbetar strategiskt för att förbättra förutsättningarna att starta och driva företag här. Medborgardialoger ger oss möjlighet att ha kontakt med invånarna, sedan har vi en bra relation med skolvärlden för att möta näringslivets behov av arbetskraft, säger Conny Eriksson.

Skolan och upphandling positiva områden
Glädjande nog är just skolan ett starkt område för vår kommun. Rubriken ”Skolans attityder till företagande” får betyget 4 och placerar oss över medelsnittet i Sverige. Över medel får vi också när det gäller området upphandling.

Andra områden som förbättrat sitt omdöme sedan i fjol:

  • Företagens egna initiativ
  • Tillämpning av lagar och regler
  • Service till företagen
  • Kommunens information
  • Dialog med kommunledningen

Anna Hedensjö Johansson åker runt i länet och berättar om företagsklimatet.

Detta bör utvecklas
Det finns också saker som bör prioriteras högre. De som svarat på undersökningen efterlyser bland annat en bättre förståelse hos tjänstemän och politiker. En förbättrad lokal infrastruktur och IT-nät likaså. Man vill också att dialogen mellan kommun och företag ska förbättras.

Långsiktigt arbete
Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S) fanns med på den dragning som Svenskt Näringslivs Västernorrlands regionchef Anna Hedensjö Johansson gjorde på Box destilleri i Bjärtrå. Han uttryckte sin belåtenhet med att vi förvaltat den utveckling som gjordes ifjol.
- Det finns många plustecken och med tanke på att all attitydpåverkan är ett långsiktigt arbete tror jag vi kommer att ta ytterligare steg i rätt riktning.

Företagen efterlyser politisk linje
Jimmy Söderström, vd och delägare i TräTeam, menade att det vore intressant att ta del av hur Timrå arbetar.
- Ett framgångsrecept kan vara att ta rygg på den som är duktig. Sedan önskar jag en tydlig politisk linje ända upp i fullmäktige som tar fasta på att företagen är en viktig tillväxtmotor för kommunen.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Conny Eriksson
Näringslivschef
0612-805 07
conny.eriksson@kramfors.se