11 april 2018

Fler kulturskapare medverkar i antologi om Ådalen

Författaren Vibeke Olsson Falk och illustratören Karin Efraim Gärdegård ansluter sig till kulturskaparna som medverkar i antologin om Ådalen. Antologin är en del av projektet Besöksnäring i Höga Kusten – en resa i tid och rum.

Projektet syftar till att levandegöra vårt kulturarv och vår historia för att attrahera besökare till vår kommun. Mats Jonsson, Bo R Holmberg, Therése Söderlind, Gregor Flakierski och Maria Hamberg skriver under våren var sin berättelse om Ådalen, som under sommaren trycks i form av en antologi. Nu ansluter sig Vibeke Olsson Falk till författarskaran.

– Vi är mycket stolta över att Vibeke vill bidra till antologin, och att vi fått med Karin som illustratör, säger projektledaren Lars Holmberg.

Vibeke är prisbelönt författare med ett brett register, uppskattad av såväl unga som vuxna. Flera av hennes romaner utspelar sig i historisk miljö. Hennes uppdrag är att skriva antologins förord.

– Sågverkskusten, som vi alla kommer ifrån, lade grunden till det moderna Sverige. Ådalen tillhör samma kulturstråk som det Svartvik jag skrivit om, säger Vibeke Olsson Falk.

Karin Efraim Gärdegård är illustratör och bor i Docksta. Hennes bilder är ofta färgstarka, med överraskande budskap och en nästan mytologisk känsla. Karin skapar antologins omslag och även en illustration till var och en av berättelserna.

– Vibeke och Karin får med ord och i bild knyta samman berättelserna om industriarvet och flottningen, häxprocesserna, Sandöbroraset och Ådalen 31, menar Karin Högström, kulturutvecklare på kommunen.

Fem möten

Berättelserna i antologin lägger grunden för fem resor i landskapet utmed Ångermanälven. Under våren arrangerar Kramfors kommun fem öppna möten för dig som vill vara med och utveckla besöksnäringen i Ådalen. Författarna till de fem berättelserna medverkar.

Projektet Besöksnäring i Höga kusten – en resa i tid och rum pågår till och med år 2019.

Läs mer

Fem författare skildrar Ådalen i tid och rum

Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum 

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg, projektledare
Tel: 0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se

Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se