06 november 2019

Företagslunch med positiva budskap lockade många

Inspiration till att våga gå utanför ramarna som entreprenör, inse att det går utmärkt att växa och utvecklas i Kramfors samt hur man kan få stöd till det. Dagens företagslunch på Björkudden lockade fullt hus.

Han säger själv att han förutom att vara entreprenör är påhittig och lite halvknäpp. Alltså Mats Löfroth, som äger och driver Hotell Höga Kusten sedan 2005 och som införlivade Björkuddens Hotell & Restaurang i sitt företagskoncept i våras.

Och kanske är det så man behöver vara för att lyckas som företagare. Lägg därtill kunnig, hängiven, drivande, modig, beslutsam, utvecklingsbenägen samt en mängd andra positiva adjektiv så är kanske bilden komplett.

Mats Löfroth

Som fastighetsägare var Mats Löfroth en självskriven talare under företagslunchen. Dagens konferencier Olle Lidgren från näringslivsenheten fick Mats att berätta om vad han är mest nöjd med. Naturligtvis är det tilltalande att varje år se omsättningen och personalgruppen växa. Likaså att ha blivit en så pass intressant aktör i nöjesbranschen att storheter som Johan Glans ringer och ber om att få komma och uppträda.

– Mest nöjd är jag dock över att ha fått vara med och utveckla så många människor. Vår personal är helt fantastisk, att se dem växa är fantastiskt, säger Mats Löfroth.

Talare i rask följd

Företagslunchen var upplagd som en form av speedföreläsning. På ett proffsigt sätt ställde Olle Lidgren frågor till alla inbjudna talare som levererade sina specifika budskap.

Intresset var stort för företagslunchen.

Först upp på podiet var tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson, som bland annat berättade om det näringslivsråd som nyligen har bildats. Det är ett resultat av samarbetet mellan Kramfors kommun och Företagarna. Susanne berättade också om den den träff mellan företagare och politiker som ska vara på Colorama den 11 november samt näringslivsenhetens öppet hus den 28 november.

Susanne Königson och Thomas Näsholm

Bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S) hade äran att prata kort om inriktningen att låta kvalitet gå före kvantitet i Kramfors skolor. Att lägga ned verksamheter är smärtsamma beslut som tyvärr ibland måste tas för att trygga innehåll och kompetensförsörjning.

Peyman Vahedi

Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan sedan 2011, kallas ibland för en "digital visionär". Med sitt brinnande engagemang och vilja att utveckla är han en förebild för många. Offentlig sektor kan inte bara sitta och vänta på utveckling, enligt honom.

– I Kramfors har vi unika möjligheter att göra saker. Det gäller bara att hitta nya lösningar inom sin bransch.

Peyman berättade också om vad det är som gör gymnasieskolorna i allmänhet och yrkesprogrammen i Kramfors kommun så attraktiva.

– Nyckeln till framgång är den politiska enighet som råder. Det innebär att skolan och elever inte används som slagträ utan får jobba i fred. Lärarna håller sig friskare och eleverna vill gå till skolan.

Andreas Telhammer

Nästa person upp på scenen var Andreas Telhammer, platschef på Nordvikskolan. På Nordvik bedrivs utbildningar för ungdomar inom naturbruksprogrammet (gymnasienivå), men man anordnar också gymnasiesärskola och vuxenutbildningar. Verksamheten har nyligen anställt en projektledare inom event och utveckling. Intentionen är att utveckla restaurangdelen och satsa på konferenser. Nordvik har också ett spirande samarbete med Kramfors kommun när det gäller odling och försäljning.

Cecilia Nordlund och Eva Nordlander

Cecilia Nordlund, affärsrådgivare på BizMaker, har som arbetsuppgift att stötta och lyfta företagare som vill nå framgång på marknaden. BizMaker hjälper nya företagare att göra slag i saken och våga satsa på sin idé. Även etablerade verksamheter som vill förnya sig kan får stöd. Två företagsidéer från vår kommun som kommit fram via BizMaker är Runa och BugBrake.

Har man idéer behövs ofta kapital för att komma igång. Då kan man vända sig till Almi Invest. Deras fund manager Eva Nordlander berättade att riskkapitalbolaget har 17 investeringar i Västernorrland, varav ett finns i Kramfors kommun. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i över 660 startups. Almi Invest är delfinansierat av EU, Almi Företagspartner och regionala organisationer. 

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se