18 september 2020

Förstudie för att utveckla området vid Högakustenbron

Varje år stannar hundratusentals människor till vid Högakustenbron och beundrar utsikten. Vissa äter nåt gott eller sover över på hotellet. Men hur ska man få ännu fler att stanna till – och gärna längre? Det ska vi ta reda på i en förstudie.

Förstudien ”Högakustenbron – ett nav för ökad internationell attraktionskraft”, beviljades av Region Västernorrland förra veckan. Den kan ses som ett första steg till att utveckla området runt Hornöberget och på sikt stärka hela Höga Kusten.

– Näringen har en mängd intressanta idéer, som är värda att ses över. Som kommun kan vi inte finansiera investeringarna, men vi kan hjälpa till med planer, projektering och tillstånd, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Några av de planer som förts fram är:

  • camping
  • båtbrygga med skärgårdstrafik
  • året runt-boende
  • pylonhiss och zipline på bron
  • trollby
  • upplevelsestig

– Det här är en bruttolista. Nu är det kommunens uppgift att rekognosera och undersöka vad som är möjligt samt hur det skulle kunna realiseras, säger kultur- och fritidschef Patrik Asplund.

Förutom Kramfors kommun deltar Höga Kusten Destinationsutveckling AB och Hotell Höga Kusten i förstudien, som sträcker sig fram till sista mars 2021.

Destinationsutveckling ger nya möjligheter
Turismen är en växande sektor som ger konsumtion i flera branscher, som till exempel hotell och restaurang, detaljhandel, transporter och aktivitetsföretag.

– Besöksnäringen i Höga Kusten är vår tids industri, som skapar möjlighet för oss som kommun att utvecklas. Genom den skapas arbetstillfällen och möjlighet för människor att bo kvar, men lockar även nya medborgare att flytta hit, avslutar Malin Svanholm.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@
kramfors.se