Flygbild över Kramfors stad.

Kramfors stad.

22 december 2021

Kramfors kommun vill bli nationellt stödområde A - backas upp av Sollefteå och Ånge

Sedan 1950–talet har Kramfors kommuns befolkning halverats. Det och flera andra faktorer gör att kommunen sedan 2018 argumenterat för att bli ett nationellt stödområde A. Det skulle bland annat innebära högre företagsstöd och regionalt investeringsstöd till företag. Nu backas Kramfors kommun upp av Sollefteå kommun och Ånge kommun.

Näringsdepartementet föreslår en ny stödområdeskarta för perioden 2022–2027. Ett beslut väntas komma i början av 2022.

– Vi har lagt fram tydliga motiv till varför Kramfors kommun bör höra till ett högre stödområde och förhoppningen är att vi nu ska få gehör för dessa, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

– När vi jämför vår situation med många andra kommuner som tillhör ett stöd A–område, anser vi att vi med vår utveckling och situation borde vare självskriven för detta.

Malin Svanholm pekar också på att det idag finns flera så kallade tillväxtkommuner som ingår i stöd A.

– Det tycker vi är fel. Vår bestämda uppfattning är däremot att Kramfors bör vara berättigad till stöd A, för att få samma förutsättningar och konkurrera på lika villkor.

Gemensam skrivelse

Förslaget som ligger innebär också att Sverige ska gå från ett regionalstödsområde på 12,26 procent till 21,60 procent av befolkningen.

”En utökning av stödområdet innebär en risk att systemet inte blir lika träffsäkert och att stimulanseffekterna inte hamnar i rätt kommun”, står det i en skrivelse till Näringsdepartementet som är undertecknad av kommunstyrelsernas ordföranden i Kramfors, Sollefteå och Ånge. Både Sollefteå och Ånge kommuner är idag nationella stödområden A.

I skrivelsen trycks det på att alla tre kommuner under lång tid har kämpat mot negativ befolkningsutveckling, starkt påverkad av strukturförändringar inom industri, jord– och skogsbruket, men även drabbats av den statliga sektorns rationaliseringar och flytt av attraktiva jobb till storstadsregionerna.

– Senast var det ett hårt slag för Kramfors att Migrationsverket beslutade om nedläggning av sitt kontor här, säger Malin Svanholm.

Hon och kollegerna Johan Andersson (C) i Sollefteå och Erik Lövgren (S) i Ånge kräver att den tidigare uppdelningen i A– och B–områden behålls inklusive nuvarande nivå, och att alla tre kommuner bör vara stödområden A.

– Det vi lägger fram är sakligt och väl underbyggt och jag hoppas att det kommer att tala till vår fördel när en ny nationell stödområdeskarta fastställs, säger Malin Svanholm.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Tel: 0612-800 00
malin.svanholm@kramfors.se