Fr v Lea Kinnunen, rektor på Hola folkhögskola, Michael Stenmark, spelutvecklare och entreprenör från Nordingrå, Susanne Königson, tillväxt– och näringslivschef på Kramfors kommun, Jon Björkman (V), vice ordförande i kommunstyrelsen, Lars Lundqvist, FCV Sverige, och Alexander Lindén, lärare på Hola folkhögskola.

30 juni 2022

Summercamp inlett på Hola - en möjlighet för unga vuxna utanför arbetsmarknaden

Spel för digitala medier är en globalt starkt växande bransch och behovet av arbetskraft är stort. Nu har Summercamp inletts på Hola folkhögskola för tjugotalet unga vuxna i åldrarna 18-29 år. De får under åtta veckor för möjlighet att lära sig grunderna i hur ett dataspel utvecklas.

Bakom initiativet Summercamp står Hola Folkhögskola (Region Västernorrland) som samarbetar med Kramfors kommun, Arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet. På resans gång har även andra kommuner i länet anslutit sig och deltagarna på Summercamp kommer också från olika kommuner i Västernorrland.

Tolv av deltagarna är skrivna i Kramfors kommun.

– Det känns så bra att erbjuda dessa ungdomar chansen att bryta utanförskap och skapa utbildnings- och arbetstillfällen, säger Susanne Königson, tillväxt– och näringslivschef.

– Jag ser det här också som en talangrekrytering till en bransch som behöver mycket kompetens. Kombinationen av att tillvarata ungdomarnas unika förmågor och att motivera dem till att plugga och få jobb är väldigt intressant.

De som deltar på Summercamp har det gemensamt att de inte har etablerat sig på arbetsmarknaden och flera saknar även fullföljd gymnasieutbildning.

Läs mer om bakgrunden till Summercamp på Hola folkhögskola här:

https://magasin.kramfors.se/artiklar/summercamp-spelutveckling-gemensam-satsning-for-framtida-rekrytering-till-dataspelsbranchen/ Länk till annan webbplats.

Kanske starten på en långsiktig satsning

Lea Kinnunen är rektor på Hola folkhögskola och var den som lanserade idén för alla samarbetspartners i slutet av förra året.

– Jag började ringa runt till olika personer och fick tummen upp överallt. Därför är det så oerhört kul att stå här ett drygt halvår senare och vara igång, sa hon under tisdagens inledning av Summercamp.

Lea inspirerades i höstas av samhällsaktören Fördomsfri CV (FCV Sverige) och deras koncept tillsammans med Bodens och Luleå kommun 2021. De arrangerade det allra första Summercamp och med mycket gott resultat.

– Tillsammans hoppas och tror vi nu att det vi gör på Hola ska bli lika lyckat och även bli starten på något som kommer att ske varje sommar framöver, säger Lea Kinnunen.

”Viljan är viktigast”

En av dem som tror stenhårt på Summercamp är Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande i Kramfors o c h spelnörd.

– För mig känns det här som wow! Hade det här funnits när jag var i de här unga människornas ålder, hade jag hoppat på det direkt.

– Jag tror att det här kan bli starten på en spännande resa, med fortsatta studier och jobb, för många av dem som antagits till Summercamp. Jag kommer att glädjas stort med varje person från vår kommun som kommer in på arbetsmarknaden genom detta.

Michael Stenmark, Nordingrå, ligger bland annat bakom Arctic Game Lab, en organisation som strategiskt skapat en plattform för spelindustrin i norra Sverige. Han är också en av de drivande krafterna bakom den nyligen etablerade spelbyn på Nordingråvallen, där Kramfors kommun gått in med medel.

– Jag har aldrig varit så driven när det gäller datorer, men jag har varit framgångsrik på att skapa spel på dem.

– Du behöver inte några speciella förkunskaper för att bli en duktig spelutvecklare, bara du har viljan och tycker att det är roligt, var Michaels budskap.

Goda chanser till jobb

Lars Lundqvist på FCV Sverige inspirerade deltagarna, bland annat genom att beskriva Summercamp som ett tillfälle att hitta en bana som både skänker glädje och en givande framtid.

– Konceptet – som gör det unikt – är ett attraktivt innehåll i kombination med vägledning, där alla delar är lika viktiga.

– Och utsikterna för att få jobb och att göra karriär som utvecklare och designer av spel är mycket goda, påpekade han.

De som genomför Summercamp på Hola Folkhögskola i sommar har också chans att söka till en tvåårig kvalificerad eftergymnasial utbildning i Indiespelutveckling som bedrivs på Hola.

– Vi har fyra platser lediga inför hösten, säger Lea Kinnunen.

De som går på Summercamp kommer att få lära sig om design (en vecka), programmering (två veckor), game art (en vecka) och projekthantering (en vecka) innan den sista tiden ägnas åt slutprojekt.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
Tel: 0612-803 20
susanne.konigson@kramfors.se